Nieuws

'Sympathie voor verplichte openheid Amerikaanse claims'

De verplichting voor Amerikaanse bedrijven om uitgebreider te gaan rapporteren over claims is geen onverstandige. Dat stelt Henk Langendijk, hoogleraar externe verslaggeving. "Voor zo ver van toepassing op Amerikaanse bedrijven kan ik daar sympathie voor opbrengen."

In augustus 2008 lanceerde de Financial Accounting Standards Board (FASB) een voorstel over die strengere informatieplicht over claims. Het Amerikaanse bedrijfsleven reageerde geschokt. Allerlei bedrijfsgeheimen zouden zo bekend worden en slapende honden zouden gewekt worden.

"In Nederland vind ik deze regel minder van toepassing omdat claims hier niet zo talrijk zijn en ook niet zo hoog als in de VS. Bovendien worden ze hier ook niet zo vaak toegewezen. Van een claim van dertig miljoen euro wordt bij wijze van spreken drie ton toegewezen."

"Maar in de VS is een andere cultuur. Daar worden claims veel vaker toegewezen en ze zijn ook veel hoger. De risico's van claims zijn er dus veel groter dan in Nederland. De risico's ervan worden vaak ook te laag ingeschat, waarna ze alsnog een grote invloed op de financiële resultaten kunnen hebben."

Voor Nederlandse bedrijven hebben de aangescherpte regels volgens Langendijk geen gevolgen. Die rapporteren volgens de regels van IFRS. De regels van de FASB zijn van toepassing op bedrijven die rapporteren volgens US GAAP.

"Sinds 15 november vorig jaar heeft de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC buitenlandse bedrijven die rapporteren volgens de IFRS vrijgesteld van de verplichting om ook volgens aan de FASB-regels te rapporteren."

"Anders wordt het als de IASB en de Raad voor de Jaarverslaggeving de claimregel van de FASB over zou nemen. Dan wordt het een ander verhaal en kunnen we hier nog een hele fanfare in de rapporteringen verwachten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.