Nieuws

European Rating House gaat OK-Score uitventen

Willem Okkerse wil vanaf deze maand zijn OK-Score slijten aan onder meer kredietbeoordelaars. Daartoe startte hij samen met accountants Jan de Rooy en Evert-Jan Lammers in België het bedrijf European Rating House.

Het in Brussel gevestigde bedrijf wil de op de OK-score gebaseerde diensten primair aanbieden aan kredietbeoordelaars, maar ook aan accountantsorganisaties en wellicht banken. Dat blijkt uit een uitgebreid artikel en interview over de OK-Score in Het Financieele Dagblad van afgelopen zaterdag.

Als zakenpartners noemt het FD de in België werkzame Nederlandse accountant en wetenschapper aan de Antwerp Management School Evert-Jan Lammers, en accountant Jan de Rooy (Independence Company).

De website van European Rating House is nog ‘under construction' maar volgens een LinkedIn-profiel bestaat de board of directors uit Evert-Jan Lammers, Jan de Rooij en bedrijfspsycholoog Gerry van Ravenzwaay. De eerste twee vormen samen met Okkerse zelf ook het Credit Rating Committee. De raad van advies telt één persoon, de Duitse ratingadviseur Oliver Everling.

Als specialismen noemt het bedrijf naast credit rating (privaat en publiek) ook financieel advies en  het opsporen van fraude in financiële verslaggeving.

Lammers vertelt in het FD dat het bedrijf een vergunning heeft aangevraagd bij de Europese toezichthouder op de effectenmarkten, ESMA.

Okkerse heeft zijn uitvinding al eerder in bedrijfsvorm gegoten. Medio 2005 beëindigde hij het in 2003 gestarte OK Fonds, een door vermogensbeheerder First Capital Management beheerd beleggingsfonds, wegens te geringe groei van de inleg.
In november 2007 begon hij het OK-Rating Institute.

Okkerse vecht al ruim een decennium voor erkenning van zijn OK-score. Hij claimt met dit ratingmodel op basis van jaarstukken als een soort thermometer de financiële gezondheid van bedrijven beter te kunnen peilen dan accountants en gevestigde rating agencies dat doen.

In het FD van zaterdag komen diverse accountants aan het woord, onder wie naast Lammers en De Rooy ook hoogleraar Hans Gortemaker. Ook Jacques de Swart, directeur kwantitatieve analyse bij PwC en hoogleraar aan Nyenrode levert commentaar.

Naar eigen zeggen wordt Okkerse, die een presentatie gaf tijdens de Accountantsdag 2012 en aan wie Accountant in het (recente) verleden diverse artikelen en berichten wijdde, door het Nederlandse accountancy establishment genegeerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.