Nieuws

Ontbrekende accountantsverklaring Gay Krant schudde subsidieverstrekker niet wakker

De Gay Krant van Henk Krol ontving twintig mille subsidie voor een lezersonderzoek dat nooit werd uitgevoerd. Een accountantsverklaring over de uitgaven kwam er niet, maar de subsidie werd niet teruggevorderd. Na een jaar viel er niets meer te halen.

Vandaag berichtte NRC Handelsblad over deze kwestie. Het gaat om een subsidie die het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek toekende aan de Gay Krant. Er werd 20.000 euro overgemaakt aan de krant, voor een lezersonderzoek. De andere helft zou worden overgemaakt na verantwoording over de uitgaven.

Omdat de Gay Krant over de besteding van de subsidie geen accountantsverklaring overlegde, is de tweede helft van het subsidiebedrag nooit uitgekeerd. Wel kwam Krol bij het fonds langs met een powerpointpresentatie over het onderzoek, aldus de berichtgeving in NRC Handelsblad. Die volstond echter niet als financiële verantwoording.

Toch gingen nog niet gelijk de alarmbellen af bij het fonds, zegt directeur René van Zanten van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek desgevraagd. "We gaat niet meteen terugvorderen als er geen accountantsverklaring komt. Het komt bijna niet voor dat we geen accountantsverklaring krijgen."

"We hebben later bekeken of we de subsidie konden terugvorderen, maar dat traject is gestaakt omdat de Gay Krant failliet ging. Er zat ongeveer een jaar tussen het stopzetten van de subsidie en het faillissement van de Gay Krant."

Het is nu de tweede keer dat de politicus en voormalig zakenman Henk Krol een probleem heeft met een accountantsverklaring voor een toegekende subsidie. In juni trok een accountant zijn goedkeurende verklaring in die was afgegeven voor de besteding van subsidie aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant. Het ministerie van OCW, dat de subsidie had toegekend, vordert twee ton terug van deze subsidie.

Het terugvorderen van subsidie komt overigens wel vaker voor bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, vertelt Van Zanten. Dat levert vrijwel nooit problemen op. "Het gebeurt wel dat er minder geld is uitgegeven door een organisatie dan we aan subsidie hebben verstrekt. De subsidie die niet is besteed aan  journalistiek onderzoek, wordt dan netjes terugbetaald."

Het fonds maakt wel eens mee dat er gesubsidieerde organisaties failliet gaan voordat ze de uitgaven hebben kunnen verantwoorden. Een accountantsverklaring voor de besteding van de subsidie komt er dan niet meer. Terugvordering van de subsidie lukt niet.

"Maar dat zijn faillissementen als gevolg van onkunde of wanhoop, niet uit voorbedachte rade. Veel projecten lopen overigens goed, we zijn dan ook niet dag en nacht bezig met gevallen die niet goed gaan."

Een geval van subsidiefraude heeft het fonds nog maar een keer meegemaakt, vertelt Van Zanten. "Vier jaar geleden, er is toen aangifte gedaan bij de politie. In het licht van wat we nu weten, zijn we juridisch advies aan het inwinnen over het geval van de Gay Krant. Misschien zijn er nu toch mogelijkheden om het subsidiebedrag van twintigduizend euro te verhalen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.