Nieuws

SVGK doet aangifte tegen Henk Krol en accountant

De Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) heeft woensdag aangifte gedaan tegen Henk Krol, Tweede Kamerlid van de ouderenpartij 50Plus. Ook tegen de toenmalige accountant van de stichting is aangifte gedaan.

Volgens de stichting heeft Krol zich schuldig gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte. Krol zou subsidiegeld van het ministerie van Onderwijs dat was bestemd voor de stichting, hebben gebruikt voor zijn zakelijke activiteiten. Dat maakte advocaat Oscar Hammerstein woensdag bekend.

Niet alleen is tegen Krol aangifte gedaan, maar ook tegen de toenmalige accountant van de SVGK. Die zou "tegen beter weten in" goedkeurende verklaringen hebben verstrekt over de jaarstukken van de stichting.

Ook doet Hammerstein namens zijn cliënten aangifte tegen ambtenaren van het ministerie van OCW. Die zouden hebben meegewerkt aan het goedgekeurd krijgen van subsidieverzoeken die "in strijd met de waarheid" waren opgesteld. Deze ambtenaren zouden behulpzaam zijn geweest bij de verduistering van publieke gelden, aldus Hammerstein.

Het vermeende misbruik van het subsidiegeld vond plaats onder voorzitterschap van Krol, die 30 jaar de leiding had en alle subsidieaanvragen tekende. De stichting zegt dat Krol nauwelijks een administratie bijhield en andere bestuursleden niet op de hoogte hield.

Het ministerie wil het subsidiebedrag van ruim 200.000 euro terug hebben, zo liet minister Bussemaker (OCW) in juni aan de Tweede Kamer weten. Dit na een review door de Auditdienst Rijk, waarna de accountant van de stichting de goedkeurende controleverklaring introk. Daarmee werd "niet (meer) voldaan" aan de subsidievoorwaarden.

De SVGK heeft het geld echter niet. De kas van de stichting is leeg. Half oktober liet de stichting beslag leggen op twee woningen van het Kamerlid Krol. Hiermee wilde de SVGK voorkomen dat Krol geld wegsluist.

Krol wilde woensdag niet zelf reageren op de aangifte en verwees naar zijn advocaat Rogier Keuning. Die zei op BNR Nieuwsradio nog geen enkel bewijs te hebben gezien voor de beschuldigingen. Volgens hem is Krol slachtoffer van een hetze in de media en wordt zijn cliënt daardoor beschadigd.

(Bron: ANP / Accountant.nl)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.