Nieuws

Accountant trekt verklaring subsidie Vrienden van de Gay Krant in

De accountant van de Stichting Vrienden van de Gay Krant heeft de goedkeurende verklaring ingetrokken over de besteding van drie ton aan subsidie.

Deze stap vloeit voort uit onderzoek naar misbruik van subsidie door politicus Henk Krol.

Minister Bussemaker van OCW wil de drie ton subsidie terug die haar ministerie tussen 2008 en 2011 verstrekte aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant. Zij heeft dat gisteren per brief meegedeeld aan de Tweede Kamer. Bij nader onderzoek bleek dat de verantwoording van de uitgaven van de subsidie onvoldoende onderbouwd kon worden.

De accountant die de besteding van de subsidie eerder nog goedkeurde, heeft die goedkeurende verklaring ingetrokken. Daarmee vervalt de voorwaarde voor subsidieverstrekking.

Deze zaak trekt vooral aandacht in de media omdat de bewuste subsidie nauw is verbonden met de activiteiten van Henk Krol, politicus van ouderenpartij 50Plus. De subsidie werd verstrekt om een online ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten. Krol was bestuurder van de Stichting Vrienden van de Gay Krant, samen met zijn vader. Die was overigens vroeger accountant.

Al langer gaan er geruchten dat het geld is besteed aan de zakelijke activiteiten van Henk Krol, met name het tijdschrift de Gay Krant en Krols online seksshop. Deze geruchten waren in 2013 aanleiding voor minister Bussemaker van OCW om onderzoek te doen naar misbruik van subsidie door Krol.

Bij het onderzoek heeft de Auditdienst Rijk opnieuw gekeken naar de boeken van de Vrienden van de Gay Krant. "De Auditdienst Rijk heeft de review uitgevoerd", zo schrijft de minister. "Op basis van de voorlopige bevindingen en het gesprek dat daarover met de accountant heeft plaatsgehad, heeft de accountant van de Stichting Vrienden van de Gay Krant de goedkeurende controleverklaring ingetrokken omdat hem bij nadere bestudering is gebleken dat de aanwezige verantwoordingsstukken ontoereikend zijn voor het afgeven van zo'n goedkeurende controleverklaring."

Krol zegt dat hij niets fout heeft gedaan en niets heeft gehoord over het terugvorderen van de subsidie. Een woordvoerder van het ministerie van OCW zegt in NRC Handelsblad dat er niet is gecommuniceerd met Henk Krol, die niet meer is verbonden aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant.

"Wij hebben te maken met de accountant van de stichting Vrienden van de Gay Krant. Toen er vragen rezen over de besteding van de subsidie, hebben we hem opnieuw gevraagd daarnaar te kijken. Nu blijkt dat niet de bedoelde activiteiten zijn verricht met het geld. De Stichting is daarover geïnformeerd."

Het ministerie zegt nog niet te weten of Krol persoonlijk aansprakelijk gesteld gaat worden voor het terugbetalen van de subsidie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.