Nieuws

'Kabinet moet joint audit mogelijk maken'

Joint audits verhogen de kwaliteit van de controle, zijn een goede waarborg voor onafhankelijkheid en verbeteren de marktwerking in de accountancy. Daarom moet de joint audit ook in Nederland mogelijk worden gemaakt.

Dat betogen Ton Tuinier en Peter Hopstaken, respectievelijk bestuursvoorzitter en bestuurslid van accountantskantoor Mazars, in een opinie in het Financieele Dagblad. Acht jaar geleden adviseerde de EU haar lidstaten om joint audits mogelijk te maken. Nederland nam dat advies niet over, omdat minister van Financiën Jan Kees de Jager destijds meende dat joint audits zouden leiden tot hogere kosten voor het bedrijfsleven.

Volgens Tuinier en Hopstaken ontbrak echter de onderbouwing voor die hogere kosten. "Het besluit van de minister valt te betreuren, want diverse onderzoeken in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben uitgewezen dat er slechts beperkt sprake is van meerkosten. Die kosten zijn bovendien te rechtvaardigen door de hogere kwaliteit die twee kantoren gezamenlijk kunnen leveren."

Tuinier en Hopstaken wijzen op de discussie en onderzoeken in het Verenigd Koninkrijk in de nasleep van enkele boekhoudschandalen. Uit die onderzoeken komt joint audit nadrukkelijk naar voren als oplossing voor structurele problemen op de auditmarkt. Verder menen Tuinier en Hopstaken ook dat joint audits er voor zullen zorgen dat meer kantoren een oob-vergunning handhaven of aanvragen.

"Wij roepen daarom bedrijfsleven en accountants op aan de slag te gaan met voorstellen die joint audit ook in Nederland mogelijk maken. Kortom, werk aan de winkel voor auditcommissies, raden van toezicht, accountantskantoren en de beroepsorganisatie. Zij kunnen waardevolle input leveren aan de ministeriële commissie die onderzoek doet naar de structuur in de accountancysector."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.