Discussie Opinie

Handreiking 1118 zonder handrem

Handreiking 1118 (Het optreden van de externe accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders) heeft recent een update gekregen. Ook Jan Achten reageert op de nieuwe versie van de handreiking.

Jan Achten

In mijn werkzaam leven heb ik verschillende keren de vraag gekregen wat te doen, als een klant de accountant vroeg de AvA bij te wonen. Dat kreeg je vooral als er Belgische aandeelhouders waren; die waren deze aanwezigheid al langer gewend. Waarschijnlijk een traditie; het is nog niet zo lang geleden dat in België de externe accountant lid was van de raad van commissarissen.

Mijn insteek was altijd: verlang dat vragen tevoren worden ingediend, ga niet ter plekke improviseren. Zo houd je de regie en bereik je dat goed genotuleerd wordt. Het verbaasde me dan ook dat de nieuwe handreiking zegt dat de accountant (in overleg met de vennootschap) aandeelhouders de gelegenheid kan geven vooraf schriftelijk vragen in te dienen. Collega's, wees verstandig en verlang dat!

Begin deze maand heeft ex-collega Marcel Pheijffer in het FD commentaar geleverd op deze vernieuwde handreiking. Hij meent dat deze met de handrem erop is geschreven, omdat de regie nog steeds bij het gecontroleerde bedrijf ligt. Immers, de accountant moet met het bestuur/de rvc overleggen over de te behandelen onderwerpen, toestemming daarvoor krijgen en ontheffing van de geheimhoudingsplicht krijgen.

Nee, het is geen handrem, maar een gewone rem. De accountant mag niet op eigen houtje de geheimhoudingsplicht doorbreken. Het gaat immers om extra informatie; alles wat de gebruiker nodig heeft, dient in de verklaring opgenomen te worden.

Marcel: De VEB wijst er fijntjes op dat het de aandeelhouders zijn die de accountant benoemen. Ik zou zeggen: VEB, wees eens flink en stel instemming met de benoeming als externe accountant afhankelijk van die toestemming en ontheffing. Natuurlijk niet onbeperkt: De accountant zal belangen moeten afwegen, zoals de handreiking terecht stelt.

Ten slotte een gotspe in de handreiking: De accountant dient specifiek vakjargon zoveel mogelijk te vermijden! Als er één beroep is dat zich bezondigt aan vakbargoens, is het wel het accountantsberoep. Ook deze handreiking maakt daar helaas geen uitzondering op.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan Achten is BDO- en NBA-pensionaris.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.