Nieuws

Onderzoek naar rol KPMG-accountant bij omkoping Ballast Nedam

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de rol van een KPMG-accountant bij omkoping door Ballast Nedam in Saoedi-Arabië. Een voormalige accountant van het kantoor zou hebben geholpen bij het verhullen van de steekpenningen.

Dat meldt dagblad de Telegraaf vandaag. De krant verwijst naar bronnen bij het OM. Justitie vermoedt dat een accountant van KPMG het bouwbedrijf geholpen zou hebben om honderden miljoenen euro's aan steekpenningen te versluieren. Dat geld zou Ballast Nedam hebben gebruikt om bouwopdrachten in het Midden-Oosten binnen te halen.

Het onderzoek richt zich volgens de Telegraaf op de periode van 1997 tot 2004. Het verhullen van de steekpenningen zou zijn gedaan door het gebruik van valse contracten, schuilnamen, geheime betalingen via Zwitserland en het opzetten van een interne administratie. Het OM denkt dat de accountant van KPMG hierbij een actieve rol heeft gespeeld.

KPMG zegt in een reactie in de Telegraaf dat het gaat om een accountant die inmiddels is gepensioneerd. Ook heeft KPMG haar medewerking toegezegd aan het onderzoek, aldus de reactie.

Directeur communicatie Eric Bouwmeester van KPMG voegt hier desgevraagd aan toe hij op de hoogte is van het onderzoek. "Wat wij weten is dat het hier een kwestie betreft over Ballast Nedam uit de periode van 1996 tot en met 2003. Ballast Nedam is een voormalige controlecliënt van ons."

"Wat wij ook weten is dat het Openbaar Ministerie in 2013 een vervolg aan het onderzoek heeft gegeven naar de mogelijke betrokkenheid van derden, onder andere KPMG."

Bouwmeester beaamt dat het onderzoek loopt tegen een van de voormalige accountants van KPMG, de leadpartner bij Ballast Nedam destijds. "Maar hij is met pensioen. Wat de scope is van het onderzoek, de reikwijdte en de status, dat is ons allemaal niet bekend."

"Wat ons evenmin bekend is, is dat ons kantoor als organisatie onderwerp is van onderzoek. Dit is gesuggereerd door de Telegraaf, maar wij weten daar niets van en kunnen er ook niet op reageren."

Ballast Nedam schikte eind vorig jaar in deze zaak met het OM door betaling van 5 miljoen euro en het opgeven van een vordering op de fiscus ter waarde van 12,5 miljoen euro. Het bedrijf deed zelf aangifte van de fraude na intern onderzoek naar aanleiding van een informatieverzoek van de Belastingdienst eind 2009 en zegde medewerking toe in het onderzoek naar de betrokkenheid van derden. Afgelopen voorjaar legde het OM in verband met dat vervolgonderzoek voor 13 miljoen euro beslag bij een voormalige bestuurder.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.