Nieuws

JP Morgan Chase bijna miljard dollar boete

Vier toezichthouders in de VS en Engeland hebben zakenbank JP Morgan Chase een boete van 920 miljoen dollar opgelegd. De bank gaf toe haar fouten te hebben gemaakt bij de derivatenhandel.

De grootste bank van de VS verloor 6,2 miljard dollar aan de hachelijke derivatenhandel. De portefeuille zou opzettelijk overgewaardeerd zijn om verliezen te verdoezelen.

De boetes maken onderdeel uit van een schikking met de Office of the Comptroller of the Currency, (300 miljoen), de Federal Reserve (200 miljoen), de Amerikaanse beurswaakhond SEC (200 miljoen) en de Engelse banktoezichthouder Financial Conduct Authority (137,6 miljoen pond, omgerekend 219,74 miljoen dollar).

Onderdeel van deze schikking tussen bank en toezichthouders is een schuldbekentenis van JP Morgan Chase. Die komt niet vaak voor. De meeste schikkingen van financiële bedrijven gaan gepaard met ontkenningen van schuld.

Volgens de toezichthouders zou de bank geen grip hebben gehad op de handelsactiviteiten binnen de bank. Het interne toezicht zou zwak zijn, managers zouden informatie hebben achtergehouden en de toezichthouders zouden onvoldoende geïnformeerd zijn. Toezichthouders spreken over een patroon van misleiding.

De toezichthouders doen nog verder onderzoek naar de derivatenhandelaren van JP Morgan Chase, met name naar de Fransman Bruno Iksil. Hij zou verantwoordelijk zijn voor enorme risico's die de bank had genomen met de handel in derivaten.

Er hangt JP Morgan Chase nog een andere boete boven het hoofd. Amerikaanse toezichthouders willen zes miljard dollar van de bank vorderen. Dit vanwege pakketten hypotheken die JP Morgan Chase voor 33 miljard dollar had verkocht aan de hypotheekverstrekkers Freddie Mac en Fannie Mae.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.