Nieuws

Verzekeraars weigeren pensioenpotjes ondernemers

Steeds meer directeur-grootaandeelhouders (dga's) willen af van hun pensioen-bv's. Zij kunnen de daarin opgebouwde tientallen miljarden echter niet kwijt bij verzekeraars. De vele individuele pensioenaanspraken gelden als te riskant.

Dit blijkt uit een inventarisatie van adviesbureau Pensioen Perspectief onder pensioenverzekeraars. De verzekeraars weigeren pensioen-bv's omdat die allemaal samenhangen met individuele ondernemers. De verzekeraars hebben voor deze individuele gevallen geen idee wat het effect is van rentestanden en levensverwachting, waardoor ze niet kunnen inschatten of pensioenuitkeringen in verhouding staan tot de opbrengsten.

"We hebben de vraag neergelegd bij zeven grote pensioenverzekeraars, die geen van allen deze verplichtingen wilden overnemen", vertelt Jaap Harmsen, directeur van Pensioen Perspectief. "Ook bij een seminar van accountants en bij overleg met de Belastingdienst hoorden we dat deze problematiek speelt."

"Slechts een verzekeraar wil de pensioenreserves van ondernemers overnemen, maar alleen voor kapitaalsparen. Deze verzekeraar biedt echter geen pensioenuitkeringen aan de betrokken ondernemers."

De weigerachtige houding van de verzekeraars komt op een moment dat steeds meer dga's hun pensioen-bv's willen beëindigen. Afgelopen zomer informeerde staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes de Tweede Kamer per over de groeiende wens van ondernemers om hun pensioen-bv's te stoppen.

"Bij de Belastingdienst komen veel vragen binnen over de gevolgen van het al dan niet tijdelijk stopzetten van de opbouw van pensioen in eigen beheer en de gevolgen voor het reeds opgebouwde pensioen", aldus de staatssecretaris in de brief aan de Tweede Kamer. "Advieskantoren geven ook aan dat een substantieel deel van hun klanten is gestopt of wil stoppen met pensioenopbouw in eigen beheer."

Volgens het ministerie van Financiën heeft de totale pensioenpot van ondernemers 31 miljard euro aan fiscale waarde. De commerciële waarde is circa 73 miljard euro. Het ministerie gaat echter uit van cijfers uit 2009.

Het kabinet is voorstander van het afschaffen van het dga-pensioen en wil hiervoor een fiscale oudedagsreserve voor ondernemers in de plaats stellen. Maar volgens Harmsen kunnen ondernemers die hun pensioen-bv willen stopzetten echter geen kant op.

"Hoewel het kabinet voornemens is om het pensioen in eigen beheer af te schaffen, worden dga's die hier gehoor aan willen geven gedwongen om hun pensioen-bv overeind te houden. Het komt geregeld voor dat dga's het pensioen tussentijds willen afstorten. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf is verkocht of omdat het bedrijf is gestopt door de crisis. De dga is elders in loondienst gaan werken."

"Deze situatie kan voor de persoon in kwestie behoorlijk in de papieren lopen, omdat hij dan verplicht blijft om de bv alleen aan te houden vanwege het pensioen. Met alle doorlopende kosten als gevolg. Dan wil je als dga voldoen aan de wensen van het kabinet om je pensioen in eigen beheer te stoppen, kom je er nog niet af."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.