Nieuws

Bij '216 Accountants' zijn RA's en AA's van harte welkom

Waar de nieuwe mkb-dochter van Grant Thornton uit concurrentiemotieven geen RA's en AA's wil aannemen, zijn accountants van harte welkom bij de eveneens jonge concurrent 216 Accountants. Daar zien ze de regelgeving voor accountants juist als kwaliteitskenmerk.

"Jazeker, er werken RA's en AA's bij 216 Accountants", zegt Pieter Hoogerbrugge, vestigingsleider van 216 Accountants, het voormalige KPMG MKB. Hoogerbrugge is zelf ook accountant. Hij reageert op de voorgenomen oprichting van een budgetlabel van Grant Thornton voor administratieve dienstverlening in het mkb. Bij dit budgetlabel zijn geen RA's en AA's welkom. Die worden alleen aangenomen als zij zich laten uitschrijven uit het register.

Bij 216 Accountants zijn de RA's en AA's daarentegen van harte welkom. Volgens Hoogerbrugge is 216 Accountants zich er zeker van bewust dat daarmee de regelgeving voor accountants van toepassing is op het bureau, dat tot april KPMG MKB heette. Dit bedrijf biedt evenwel geen wettelijke controles aan. Maar Hoogerbrugge ziet deze regelgeving als een waarborg voor kwaliteit.

"Onze concurrent is niet het administratiekantoor", zegt Hoogerbrugge. "Wij zijn en blijven een accountantskantoor, vallend onder beroepsregels ter waarborging van kwaliteit. We vallen dus ook onder het tuchtrecht dat geldt voor accountants."

Zowel de oprichting van het budgetmerk van Grant Thornton als die van 216 Accountants past in de veranderende dienstverlening aan het mkb vanuit de accountancy. Het budgetlabel van Grant Thornton legt zich toe op het uitbrengen van jaarrekeningen zonder samenstellingsverklaring en aangiften IB en VPB. 216 Accountants, dat zich dit voorjaar afsplitste van KPMG, richt zich met ongeveer dezelfde dienstverlening (samenstelpraktijk en de praktijken die de salarisadministratie, de pensioenadministratie en de fiscale aangifte doen) eveneens op het mkb.

De regeldruk voor accountants was voor KPMG een van de redenen om zich te ontdoen van de samenstelpraktijk. Volgens KPMG-bestuurder Marc Hoogendoorn waren de regels die gelden voor een oob-kantoor te belastend voor de samenstelpraktijk die daardoor niet kon concurreren met kleinere kantoren.

"Omdat we een oob-kantoor zijn moeten we bij het accepteren van klanten een aantal stappen nemen voor bijvoorbeeld risicomanagement en onafhankelijkheid", aldus Marc Hoogendoorn. "Zelfs als het gaat om een samenstelopdracht van duizend euro per jaar. Dat vraagt tijd, energie en kosten die kleinere kantoren in mindere mate hoeven te besteden aan hun klanten."

Maar Pieter Hoogerbrugge van 216 Accountants merkt op dat de accountantsregels die nu gelden voor 216 Accountants, anders zijn dan de regels die er golden voor de mkb-praktijk van KPMG.

"Bij KPMG-MKB, dat nu 216 Accountants is, werkten ook altijd al RA's en AA's, die te maken hadden met regelgeving. Zo ook bij 216 Accountants. Aangezien 216 Accountants geen controleopdrachten uitvoert, heeft 216 Accountants in die zin niet met het toezicht en de regelgeving van de AFM te maken. Dit is het verschil met de vorige situatie."

Toch heeft Grant Thornton de vraag actueel gemaakt of RA's en AA's nog wel passen bij samenstelwerk, als geen wettelijke controles worden gedaan. Volgens bestuursvoorzitter Frank Ponsioen van Grant Thornton past het streven naar een label zonder RA's en AA's bij de klantvraag.

"Die komt van bedrijven zonder controleplicht. Die zitten lang niet te wachten op een uitgebreide dienstverlening die voortkomt uit verordeningen voor accountants. Deze klanten vragen om eenvoudige rapportages in bewoordingen die zij goed kunnen volgen, met zo min mogelijk kosten. En uiteraard wel tegen de gebruikelijke kwaliteit die de klant gewend is."

Hoewel steeds meer grotere accountantskantoren speciale dienstverlening opzetten voor het mbk, is de budgetdochter van Grant Thornton de eerste die de RA en AA openlijk in de ban heeft gedaan.

BDO heeft hiervoor het merk BDO Direct gelanceerd. "BDO Direct geen apart, zelfstandig label, maar een naam die we aan de nieuwe formule voor administratieve dienstverlening hebben gegeven", zegt woordvoerster Evi van den Oever van BDO. "Omdat we veel waarde hechten aan de kwaliteit maakt de dienstverlening van BDO Direct gewoon onderdeel uit van BDO."

Deloitte is al jaren actief in het mkb met de merknaam Ctrl. Drie jaar geleden kondigde de firma een groot offensief aan in het mkb. PwC denkt de komende drie jaar de omzet in het mkb te verdubbelen, maar rept niet over een apart label.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.