Nieuws

'Oranjes doeken fiscale ontwijkingsroutes op'

Een stichting die gebruik maakte van een fiscale ontwijkingsroute via Guernsey, waar prinses Christina gebruik van maakte, is opgeheven.

Dat meldt De Volkskrant. Er ontstond ophef over de stichting in 2009, toen De Volkskrant de brievenbusfirma en de connectie met prinses Christina op het spoor kwam. De stichting werd tien jaar geleden gevestigd op het adres van het Paleis Noordeinde in Den Haag. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil niet tegen de krant zeggen waarom de stichting is opgeheven.

De stichting zou jarenlang gebruikt zijn om de erfenis van prinses Juliana en prins Bernhard in Guernsey te stallen. Christina ontving een jaarlijkse toelage uit die stichting. Die toelage werd belast, maar over het vermogen, dat naar verluidt ooit ruim 200 miljoen euro bedroeg, hoefde in Guernsey geen vermogensbelasting te worden betaald.

Ook de stichting Lysfonds blijkt te zijn opgeheven. Deze stichting zou een privéfonds zijn geweest voor de familie De Bourbon de Parme, de kinderen van prinses Irene.

KPMG Meijburg

Gisteren meldde De Telegraaf dat de koninklijke familie niet langer klant zou zijn bij KPMG Meijburg. De familie zou onlangs de relatie van meer dan een halve eeuw met het kantoor hebben verbroken. Zowel de RVD als KPMG gaan over deze kwestie niet in op vragen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.