Nieuws

Wiebes: 'Apple-zaak verwarrend, en geen EU-belastingtarief'

De Europese Commissie maakt onvoldoende duidelijk op grond van welke regels de Amerikaanse technologiegigant Apple 13 miljard euro achterstallige belasting plus rente aan de Ierse fiscus moet betalen. Ook zal er voorlopig geen Europees belastingtarief komen.

Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zaterdag in Bratislava. De EU-ministers van Financiën ('ecofin') spraken afgelopen weekend in de Slowaakse hoofdstad onder meer over belastingontwijking in Europa. Ook Apple kwam daarbij aan de orde. "De Apple-zaak is verwarrend", aldus Wiebes.

EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging) besliste eind augustus dat de Ieren jarenlang illegale belastingdeals hebben gesloten met Apple, dat zijn Europese zetel in het land heeft. Zowel Apple als de Ierse regering gaat tegen het besluit in beroep.

"De hele ecofin begrijpt geen hout van wat de crux is in deze zaak", zei Wiebes na afloop. "Maar de informatie en communicatie over de zaak laat te wensen over. Dat de Ierse fiscus van de commissie belastingen moet terugvorderen over winsten die elders zijn behaald, is ook juridisch vreemd."

Den Haag heeft zelf een rechtszaak tegen de commissie lopen bij het Europese Hof van Justitie. Nederland heeft 25,7 miljoen euro belasting moeten terugvorderen van Starbucks omdat volgens Vestager de regels voor verrekenprijzen binnen het concern onjuist zijn toegepast.

Belastingplichtig

Wiebes benadrukte dat ondernemingen gewoon belastingplichtig zijn, "zoals Nederlanders ook belasting moeten betalen." Minister Jeroen Dijsselbloem zei: "Bedrijven die daartegen vechten, voeren de verkeerde strijd."

EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) maakte duidelijk dat het niet de bedoeling is om bedrijven uit de Verenigde Staten te verjagen. "Hun investeringen zijn een belangrijke motor voor groei en werkgelegenheid." De Duitse minister Wolfgang Schäuble vindt dat Vestager op de volgende ecofin, in oktober in Luxemburg, de Apple-zaak moet komen toelichten.

De Oostenrijker Hans Jörg Schelling zei dat de Oostenrijkse autoriteiten, evenals de Franse en Italiaanse, de zaak op de voet te volgen, in de hoop alsnog hun belastingdeel van de naar Ierland gesluisde Apple-winsten binnen te halen. Vestager meent dat dat mogelijk is, maar eerst zal het Europese Hof uitspraak moeten doen. Dat kan jaren duren.

'Geen draagvlak EU-belastingtarief'

Nederland is volgens Wiebes tijdens het EU-voorzitterschap de eerste zes maanden dit jaar "serieus aan de slag geweest" met onderhandelingen over een Europees belastingtarief voor rente- en royaltyinkomsten.

Dat bevestigde hij zaterdag in Bratislava naar aanleiding van onthullingen door dagblad Trouw en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Volgens Wiebes heeft het voorstel, dat het moeilijker moet maken voor multinationals om belasting te ontwijken door te schuiven met winsten naar landen met voordelige tarieven, "op geen stukken na draagvlak". Ook zei de staatssecretaris dat er "al jaren allerlei percentages" de revue passeren.

Uit geheime stukken zou blijken dat de EU "op technisch niveau" overeenstemming heeft bereikt over een minimumtarief van 10 procent op rente en royalty’s. Er is ook gesproken over de invoering van een bronbelasting op rente en royalty's uit landen die ze niet belasten. "Dan heffen landen dus in feite belasting voor een andere lidstaat. Dat schuurt met het concept dat ondernemingen belasting moeten betalen in het land waar de waarde wordt gecreëerd", reageerde Wiebes.

Innovatiebox

De belastingmaatregel zou gevolgen hebben voor de zogenaamde innovatiebox in Nederland. Bedrijven kunnen voor inkomsten uit onderzoek en ontwikkeling aanspraak maken op een verlaagd vennootschapstarief van 5 procent in die regeling. Wiebes wilde niet bevestigen dat Nederland een tarief van 7,5 procent heeft voorgesteld voor royalty’s uit innovaties. "Het kan best zijn dat het is langsgekomen. Wij vinden de innovatiebox een legitiem middel om bedrijven naar Europa te krijgen."

Soevereiniteit

Het zou voor het eerst zijn dat de EU-landen een gezamenlijk tarief voor directe belastingen invoeren. Een besluit daarover vereist unanimiteit. Er ligt echter geen wetsvoorstel van de Europese Commissie, die het exclusieve initiatiefrecht heeft, op tafel.

Nederland is er geen voorstander van. "Het grijpt echt in de fiscale soevereiniteit in", aldus Wiebes. "Ik verwacht niet dat dit binnenkort gaat vliegen."

Bron: ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.