Nieuws

'FIOD en OM zitten bovenop witwaszaak'

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en het Openbaar Ministerie in Nederland houden al het nieuws over het zogenoemde Troika Laundromat-witwasschandaal bij banken scherp in de gaten.

Volgens een woordvoerster zitten de autoriteiten er bovenop en krijgen ze zelf ook "signalen". Napluiswerk door journalisten van onder meer Trouw en De Groene Amsterdammer wijst uit dat Nederlandse banken een schakel vormden in een grote Russische witwaszaak.

ING zou via een vestiging in Rusland honderden miljoenen euro's hebben laten passeren van bedrijven die deel uitmaken van een grote witwasmachine. In het geval van ABN Amro zou het geld bij een onderdeel zijn gestald dat al sinds 2008 onderdeel is van het Britse RBS.

Puzzel

De zegsvrouw van het OM spreekt van een "internationale puzzel die internationaal gelegd moet worden". Ze wijst erop dat autoriteiten van meerdere landen in dit soort kwesties doorgaans zaken moeten afstemmen. Het is aan banken om ongebruikelijke transacties te melden en klantgegevens te bewaren. Als ze deze verplichtingen niet nakomen, lopen ze volgens de woordvoerster het risico om onderwerp te worden van strafrechtelijk onderzoek.

Tegenover het FD laat een woordvoerder van ING weten dat de bank de berichtgeving "heel serieus neemt en onderzoekt in de context van de vorig jaar geschikte witwasaffaire Houston". ING schikte in september 2018 met het OM voor in totaal 775 miljoen euro, in verband met tekortschietend toezicht op mogelijke witwaspraktijken. Die schikking had alleen betrekking op ING Nederland.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.