Nieuws

Britse big four verhogen reserves tegen boetes en claims

De big four hebben bij elkaar 162 miljoen pond (191 miljoen euro) opzij gezet in voorbereiding op mogelijke boetes en claims die voort kunnen komen uit regeringsplannen voor het aanscherpen van het Britse toezicht op accountantskantoren.

Dat melden verschillende Britse media. De huidige toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) doet momenteel onderzoek naar ongeveer dertig audits met mogelijke tekortkomingen, waaronder de omstreden audits bij Carillion (KPMG), Thomas Cook (EY) en Patisserie Valerie (Grant Thornton). Sommige analisten verwachten dat de FRC streng zal zijn in haar oordeel, omdat de toezichthouder door critici ervan wordt beticht in het verleden te mild te zijn geweest in de uitvoering van haar taken. De FRC lijkt die kritiek ter harte te hebben genomen; de toezichthouder heeft in de twaalf maanden voor april 2019 43 miljoen pond aan boetes opgelegd, drie keer zoveel als in de twaalf maanden daarvoor. 

Uit onderzoek van de Financial Times blijkt dat KPMG zijn reserves voor claims en boetes heeft verhoogd met 25 miljoen pond, tot een totaal van 68 miljoen pond. KPMG was verantwoordelijk voor de boeken van Carillion. Het onderzoek naar de audits bij het failliete bouwbedrijf loopt inmiddels bijna twee jaar. Daarnaast worden ook de audits van KPMG bij Rolls-Royce en Conviviality onderzocht.

EY, dat vanwege het faillissement van Thomas Cook wordt onderzocht, heeft zijn boete/claim-reserves verhoogd van 9 naar 17 miljoen pond. Deloitte verhoogde de reserves van 9 naar 50 miljoen pond en wordt onderzocht vanwege de audit bij softwaregigant Autonomy. PwC heeft de reserves niet aangepast.

ARGA

Een van de aanbevelingen uit recente onderzoeken naar het functioneren van de Britse auditmarkt is om de FRC te vervangen door een nieuwe, veel slagvaardigere toezichthouder: de Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA). De ARGA kan onder andere aanpassingen aan jaarrekeningen gelasten zonder tussenkomst van de rechter en krijgt zelf bevoegdheden als het gaat om regulering van de grote accountantsorganisaties. Ook kan de nieuwe toezichthouder zwaardere sancties opleggen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.