Nieuws

NOS: 'Google sluisde 128 miljard dollar weg via Nederland'

Google heeft in acht jaar tijd 128 miljard euro via een Nederlandse dochteronderneming naar belastingparadijs Bermuda gesluisd.

Dat meldt de NOS. Over dat bedrag betaalde het techbedrijf in Nederland ruim 25 miljoen euro belasting. De NOS concludeert dit op basis van het laatst gepubliceerde jaarverslag van dat Nederlandse dochterbedrijf.

Google laat in een reactie weten dat het geld inmiddels naar de Verenigde Staten is teruggebracht, waar er belasting over zou zijn betaald. Hoeveel is onbekend. Het bedrijf zegt in de afgelopen tien jaar wereldwijd effectief 21 procent belasting te hebben betaald over alle inkomsten, waarvan 80 procent in de VS zou zijn betaald. Google wil echter niet zeggen hoeveel dit precies is geweest.

De belastingconstructie is inmiddels stopgezet vanwege nieuwe richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en aanpassingen in de belastingwetten van de VS en Ierland. Ook Nederland heeft inmiddels de regels aangepast, waardoor de constructie van Google via Nederland ook niet meer mogelijk is.

De constructie draaide om vergoedingen voor het intellectueel eigendom van Google. Deze royalties werden via dochterbedrijven in Ierland en Singapore doorgesluisd naar Nederland. De Nederlandse dochter stuurde het geld vervolgens door naar Bermuda, waar geen belasting wordt geheven.

De NOS laat ook nog weten dat het zelfs mogelijk is dat het om een groter bedrag dan 128 miljard euro gaat, omdat de constructie sinds 2004 bestond. Bij de Kamer van Koophandel zijn echter alleen jaarverslagen vanaf 2012 te vinden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.