Nieuws

Directeur KPMG UK geeft misleiding bij audit Carillion en Regenersis toe

KPMG UK en zes accountants hebben de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) moedwillig misleid bij een onderzoek naar de accountantscontrole van Carillion en IT-bedrijf Regenersis.

Dat heeft Jonathan Holt, de hoogste baas van KPMG UK, gezegd bij de aanvang van de tuchtrechtzaak rondom deze zaak. Volgens de FRC zouden accountants van KPMG documenten hebben vervalst en de FRC op valse sporen hebben gezet. Holt zei vorige week tegen de rechter dat het "duidelijk" was dat KPMG UK de toezichthouder om de tuin heeft geleid.

"Het wangedrag waarover dit tribunaal de komende weken zal horen, is verontrustend voor mij en voor mijn collega's, die zich inzetten om het algemeen belang eerlijk en integer te dienen", zei Holt in een verklaring. "We werden ons bewust van het wangedrag dat centraal staat in deze zaak als gevolg van ons eigen interne onderzoek en hebben dit onmiddellijk gemeld aan onze toezichthouder. Sindsdien hebben we volledig meegewerkt aan hun onderzoek." Holt heeft zijn excuses aangeboden en zegt het gedrag van de accountants niet te toleren of goed te keuren.

Big four opbreken

Advocaten van de FRC betoogden dat het audit quality team van KPMG oneerlijk was richting de FRC en handelde met een gebrek aan integriteit, bij pogingen om tekortkomingen af te dekken in de audit van Regenersis voor het jaar eindigend op 30 juni 2014 en van Carillion voor het jaar eindigend op 31 december 2016. De verantwoordelijke accountant, Peter Meehan, geeft zijn jongere collega's de schuld, terwijl de andere accountants vooral naar elkaar wijzen.

De feiten van deze zaak zijn koren op de molen van Britse politici die kritisch zijn op de macht van de big four in het Verenigd Koninkrijk. De voormalige schaduwkanselier John McDonnell was hard in zijn kritiek: "Het is tijd om de big four op te breken. De hele chaotische structuur van de regelgeving moet worden hervormd en gerationaliseerd. Er zijn strenge sancties nodig tegen deze corruptie."

Faillissement Carillion

Carillion, dat zo'n 43 duizend medewerkers had, deed veel opdrachten voor de Britse overheid, zoals de aanleg van wegen en de bouw van ziekenhuizen en gevangenissen. Het bedrijf kwam in juli 2017 voor de derde keer in vijf maanden met een winstwaarschuwing, waarna het aandeel kelderde. Begin 2018 vroeg Carillion faillissement aan, nadat gesprekken met de overheid en kredietverstrekkers over een kapitaalinjectie niets hadden opgeleverd. Kort daarna kondigde de FRC aan een onderzoek in te stellen naar KPMG, de accountant van Carillion.

Het omvallen van Carillion, samen met enkele andere boekhoudschandalen in het Verenigd Koninkrijk, leidde tot vier onderzoeken naar het functioneren van de Britse auditmarkt en het toezicht daarop: het onderzoek van de Britse marktwaakhond Competitions and Market Authority, de Brydon Review, een onderzoek van de Lagerhuiscommissie Business, energy and industrial strategy (Beis), en de Kingman Review.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.