OM in beroep in zaak over vertrouwelijke mails advocaten en cliënt
Het Openbaar Ministerie gaat in beroep in de zaak over vertrouwelijke e-mails tussen advocaten van het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe en hun cliënt Box Consultants.
De rechtbank in Den Bosch oordeelde eind maart dat de Nederlandse staat onzorgvuldig heeft gehandeld door deze e-mails te bekijken en te gebruiken in een strafzaak tegen de vermogensbeheerder uit Waalre. Het advocatenkantoor ontdekte dat de vertrouwelijke correspondentie, die onder het verschoningsrecht valt en niet mag worden ingezien door partijen die strafrechtelijk onderzoek doen, in het strafdossier zat. Hierop spanden de advocaten het kort geding aan.
De rechter gaf de advocaten gelijk. Bij inbeslagname van documenten moet een onafhankelijke officier van justitie worden aangewezen die bepaalt welke informatie vertrouwelijk is en wat wél als bewijsmateriaal mag worden gebruikt. In het geval van de vermogensbeheerder had het onderzoeksteam al maanden inzage in duizenden vertrouwelijke mails. Ook werd in deze zaak onterecht alvast een selectie gemaakt van mails die ter beoordeling aan de onafhankelijke officier moesten worden voorgelegd.
Praktische problemen
Het OM laat weten het te betreuren dat het verschoningsrecht "onvoldoende is gewaarborgd". Wel wordt beroep ingesteld tegen een deel van de uitspraak. Zo staat in het vonnis dat het OM de serviceprovider vooraf moet vragen om e-mailboxen van verdachten "te ontdoen van correspondentie" met hun advocaat, als bij het OM bekend is dat er contact is met een advocaat. Het OM denkt dat dit voor "praktische uitvoeringsproblemen" gaat zorgen.
De zaak rondom vermogensbeheerder Box kwam eerder in het nieuws vanwege strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude en valsheid in geschrifte en een tuchtprocedure van het OM tegen drie controlerend accountants van Box Consultants. Het OM beschuldigde de accountants destijds van "sabotage van de waarheidsvinding" in het desbetreffende strafonderzoek.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd

Advocaten maken meer uren dan wettelijk toegestaan
Liefst drie op de vier advocaten zeggen meer uren te maken dan wettelijk is toegestaan. Meer dan zestig uur per week werken mag niet van de Arbeidstijdenwet, maar...

'Komst Grapperhaus bij Deloitte geen bedreiging voor advocaten'
De benoeming van voormalig minister van Justitie en oud-Allen & Overy-partner Ferdinand Grapperhaus als nieuwe topman van Deloitte Legal is momenteel geen grote...

Ook in advocatuur vooral groei bij middelgrote kantoren
De groei in aantal advocaten binnen de top vijftig Nederlandse advocatenpraktijken is vooral te danken aan middelgrote kantoren.

FD: Spoeling van partners bij advocaten en accountants wordt dunner
Accountantskantoren en advocatenpraktijken zijn bezorgd over de teruglopende belangstelling van jonge professionals voor het partnerschap. Dat schrijft het FD, dat...

Nederland in top vijf van meest solide rechtsstelsels
Voor het vijfde jaar op rij heeft de meerderheid van de wereld te maken met een achteruitgang van de rechtsstaat. Scandinavië heeft de meest solide rechtssystemen....