Nieuws

Zelfstandige professional niet meer zo gehecht aan opdrachtgever

Door het vele thuiswerken is de band van hoogopgeleide zzp'ers met hun opdrachtgevers minder hecht. Ze kijken kritischer naar bedrijven waarvoor ze werken en stappen eerder op.

Dat meldt het FD, op basis van onderzoek door ABN Amro en adviesbureau Adapt onder ruim 750 hoogopgeleide zelfstandige professionals (zps'er) die bij grote bedrijven werken. Uit de antwoorden blijkt dat ze steeds meer belang hechten aan de 'waarden' van een bedrijf; ze verwachten maatschappelijke betrokkenheid van de opdrachtgever.

Volgens sectorbankier zakelijke dienstverlening Han Mesters van ABN Amro sluiten zulke wensen grotendeels aan met die van vooral jonge werknemers in loondienst. Toch is niet iedereen het daarover eens: dit voorjaar bleek uit onderzoek van Randstad dat jonge banenzoekers een goed salaris en een prettige werksfeer belangrijker vinden dan een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Groepgevoel minder

Door het veelvuldiger thuiswerken sinds de coronacrisis ervaren de zp'ers ook hoe prettig het is om meer autonomie te hebben en om het werk uit te mogen voeren op zelfgekozen tijden en plaatsen, aldus het FD. Maar het contact tussen medewerkers is tegelijk verwaterd tijdens de pandemie, zo stelt het onderzoek. "Een deel van het personeel is aangenomen in een tijd dat niemand welkom was op kantoor. Als gevolg hiervan moesten veel mensen - in loondienst of als zelfstandige - online kennismaken met hun nieuwe werkgever", schrijft het FD.

Het rapport van ABN Amro en Adapt waarschuwt dat daardoor het groepsgevoel en de samenhang tussen werknemers, bedrijfswaarden en cultuur kan verdwijnen. Dat vraagt om een minder hiërarchische managementstijl en maakt innovatie belangrijker dan ooit, stelt Mesters van ABN Amro. "Waarom richten we werk niet in als een netwerk waarin centraal staat wat mensen kunnen, in plaats van wat hun plek in de piramide is?"

Uit het rapport blijkt ook dat zelfstandig professionals zich structureel minder vaak laten trainen of bijscholen dan werkenden in loondienst, onder meer vanwege de kosten of door tijdgebrek. Daar moet aandacht voor zijn, meent Mesters.

Accountants

Mede door de rechtszaak tussen FNV en maaltijdbezorger Deliveroo staat de mogelijke schijnzelfstandigheid van zzp'ers momenteel ter discussie. Ook wetgeving speelt daarbij een rol.

In een column op deze site vroeg Marjan Heemskerk aandacht voor de positie van zelfstandig professionals in de accountancy. Accountants moeten voorkomen dat zij, door het ten onrechte kwalificeren van werknemers als opdrachtnemer, het beroep in diskrediet brengen, reageerde Alexander Vissers in een opiniebijdrage. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.