Zelfstandige professional niet meer zo gehecht aan opdrachtgever
Door het vele thuiswerken is de band van hoogopgeleide zzp'ers met hun opdrachtgevers minder hecht. Ze kijken kritischer naar bedrijven waarvoor ze werken en stappen eerder op.
Dat meldt het FD, op basis van onderzoek door ABN Amro en adviesbureau Adapt onder ruim 750 hoogopgeleide zelfstandige professionals (zps'er) die bij grote bedrijven werken. Uit de antwoorden blijkt dat ze steeds meer belang hechten aan de 'waarden' van een bedrijf; ze verwachten maatschappelijke betrokkenheid van de opdrachtgever.
Volgens sectorbankier zakelijke dienstverlening Han Mesters van ABN Amro sluiten zulke wensen grotendeels aan met die van vooral jonge werknemers in loondienst. Toch is niet iedereen het daarover eens: dit voorjaar bleek uit onderzoek van Randstad dat jonge banenzoekers een goed salaris en een prettige werksfeer belangrijker vinden dan een bijdrage leveren aan een betere wereld.
Groepgevoel minder
Door het veelvuldiger thuiswerken sinds de coronacrisis ervaren de zp'ers ook hoe prettig het is om meer autonomie te hebben en om het werk uit te mogen voeren op zelfgekozen tijden en plaatsen, aldus het FD. Maar het contact tussen medewerkers is tegelijk verwaterd tijdens de pandemie, zo stelt het onderzoek. "Een deel van het personeel is aangenomen in een tijd dat niemand welkom was op kantoor. Als gevolg hiervan moesten veel mensen - in loondienst of als zelfstandige - online kennismaken met hun nieuwe werkgever", schrijft het FD.
Het rapport van ABN Amro en Adapt waarschuwt dat daardoor het groepsgevoel en de samenhang tussen werknemers, bedrijfswaarden en cultuur kan verdwijnen. Dat vraagt om een minder hiërarchische managementstijl en maakt innovatie belangrijker dan ooit, stelt Mesters van ABN Amro. "Waarom richten we werk niet in als een netwerk waarin centraal staat wat mensen kunnen, in plaats van wat hun plek in de piramide is?"
Uit het rapport blijkt ook dat zelfstandig professionals zich structureel minder vaak laten trainen of bijscholen dan werkenden in loondienst, onder meer vanwege de kosten of door tijdgebrek. Daar moet aandacht voor zijn, meent Mesters.
Accountants
Mede door de rechtszaak tussen FNV en maaltijdbezorger Deliveroo staat de mogelijke schijnzelfstandigheid van zzp'ers momenteel ter discussie. Ook wetgeving speelt daarbij een rol.
In een column op deze site vroeg Marjan Heemskerk aandacht voor de positie van zelfstandig professionals in de accountancy. Accountants moeten voorkomen dat zij, door het ten onrechte kwalificeren van werknemers als opdrachtnemer, het beroep in diskrediet brengen, reageerde Alexander Vissers in een opiniebijdrage.
Gerelateerd

UWV: werknemers wisselen sinds corona vaker van baan
In Nederland wisselen sinds de coronapandemie meer mensen van baan. Ten opzichte van tien jaar geleden is het aantal baanwisselaars verdubbeld.

CBS: psychische overbelasting meest voorkomende 'arbeidsongeval'
Psychische overbelasting wordt door één op de vijf werknemers aangeduid als het meest recente 'arbeidsongeval' waardoor zij minstens een dag niet naar hun werk gingen....

Randstad: flexibiliteit bij werk belangrijk ondanks onzekerheid
Flexibiliteit bij arbeidsomstandigheden blijft belangrijk voor werknemers ondanks de zorgen over de economie.

Maatschappelijke uitdagingen stuwen vraag naar personeel
De maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat stuwen de vraag naar personeel in verschillende sectoren. Dat meldt uitzendconcern Randstad in zijn jaarlijkse...

PwC Survey: ceo's bezorgd over toekomst eigen organisatie
Als er de komende tien jaar geen veranderingen aan hun organisatie worden doorgevoerd, is deze niet meer levensvatbaar, meent veertig procent van de ceo's wereldwijd....