Nieuws

Maatschappelijke uitdagingen stuwen vraag naar personeel

De maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat stuwen de vraag naar personeel in verschillende sectoren. Dat meldt uitzendconcern Randstad in zijn jaarlijkse lijst van kansrijke beroepen.

Onder andere personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en instroom van vluchtelingen drukken hun stempel op de lijst met meest kansrijke beroepen van 2023. Ook de vergrijzing heeft nog altijd veel invloed.

Zo is er veel vraag naar mensen die bijdragen aan de energietransitie, zoals monteurs van zonnepanelen en duurzaamheidsadviseurs. Ook wordt naarstig gezocht naar projectleiders in de woningbouw, naar personeel in de zorg en in het onderwijs.

Finance en IT

Bij de financiële functies zijn risk analyst en salarisadministrateur nieuw opgenomen in de Randstad-lijst, maar ook aan financieel-administratief medewerkers blijft behoefte bestaan.

In de ICT zorgt de transformatie naar clouddiensten voor aanhoudende vraag naar cloud engineers. Het vaker op afstand werken vraagt daarnaast om meer ICT-support medewerkers.

Als gevolg van de personeelskrapte neemt de werkdruk op het huidige personeel toe, waardoor bedrijven ook op zoek zijn naar HR- en verzuimadviseurs. Om meer mensen aan het werk te krijgen neemt ook de vraag naar pedagogisch medewerkers in de kinderopvang toe.

Invloed inflatie

Ook de gestegen inflatie heeft een effect op de vacatures. Om op kosten te besparen zoeken veel bedrijven naar kundige inkoopadviseurs. Aan de werknemerskant is de vraag naar schuldhulpverleners toegenomen, die mensen kunnen helpen met financiële problemen ontstaan door hoge kosten voor levensonderhoud.

Volgens Randstad kijken mensen die een baan zoeken vaak naar functies waar veel vraag naar is. Toch blijft ook de interesse voor banen waar minder vraag naar is groot, zoals functies in de administratie en receptiewerk.

Bron: ANP/Randstad

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.