Maatschappelijke uitdagingen stuwen vraag naar personeel
De maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat stuwen de vraag naar personeel in verschillende sectoren. Dat meldt uitzendconcern Randstad in zijn jaarlijkse lijst van kansrijke beroepen.
Onder andere personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en instroom van vluchtelingen drukken hun stempel op de lijst met meest kansrijke beroepen van 2023. Ook de vergrijzing heeft nog altijd veel invloed.
Zo is er veel vraag naar mensen die bijdragen aan de energietransitie, zoals monteurs van zonnepanelen en duurzaamheidsadviseurs. Ook wordt naarstig gezocht naar projectleiders in de woningbouw, naar personeel in de zorg en in het onderwijs.
Finance en IT
Bij de financiële functies zijn risk analyst en salarisadministrateur nieuw opgenomen in de Randstad-lijst, maar ook aan financieel-administratief medewerkers blijft behoefte bestaan.
In de ICT zorgt de transformatie naar clouddiensten voor aanhoudende vraag naar cloud engineers. Het vaker op afstand werken vraagt daarnaast om meer ICT-support medewerkers.
Als gevolg van de personeelskrapte neemt de werkdruk op het huidige personeel toe, waardoor bedrijven ook op zoek zijn naar HR- en verzuimadviseurs. Om meer mensen aan het werk te krijgen neemt ook de vraag naar pedagogisch medewerkers in de kinderopvang toe.
Invloed inflatie
Ook de gestegen inflatie heeft een effect op de vacatures. Om op kosten te besparen zoeken veel bedrijven naar kundige inkoopadviseurs. Aan de werknemerskant is de vraag naar schuldhulpverleners toegenomen, die mensen kunnen helpen met financiële problemen ontstaan door hoge kosten voor levensonderhoud.
Volgens Randstad kijken mensen die een baan zoeken vaak naar functies waar veel vraag naar is. Toch blijft ook de interesse voor banen waar minder vraag naar is groot, zoals functies in de administratie en receptiewerk.
Bron: ANP/Randstad
Gerelateerd

UWV: Werkgevers vinden soft skills personeel steeds belangrijker
Bijna de helft van de werkgevers denkt dat het steeds belangrijker wordt dat personeel behalve over vakkennis beschikt over zogeheten soft skills, zoals probleemoplossend...

Werkloosheid weer gedaald in februari
De werkloosheid in Nederland is in februari weer licht gedaald, na een kleine stijging in de voorgaande maand. De arbeidsmarkt is al geruime tijd erg krap en economisch...

Deskundigen: ziekteverzuim zal hoog blijven door personeelstekort
Zolang vooral personeelstekorten en de werkdruk hoog blijven, zal het ziekteverzuim dat ook zijn.

PwC: Rolverdeling mannen en vrouwen houdt arbeidsmarkt krap
De problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt blijven bestaan, omdat Nederlandse vrouwen veel meer in deeltijd werken dan vrouwen in andere landen. Dat blijkt uit...

Loonkloof mannen en vrouwen in EU met huidig tempo dicht in 2086
Mannen en vrouwen in de Europese Unie zullen gemiddeld pas in 2086 gelijke lonen krijgen als die in het huidige tempo naar elkaar toe blijven groeien, heeft persbureau...