Nieuws

Bedrijven investeren ruim 6 procent meer

Bedrijven hebben in augustus 6,3 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in transportmiddelen zoals vrachtwagens, personenauto's en vliegtuigen en in gebouwen en infrastructuur werd meer geld gestoken.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli namen de bedrijfsinvesteringen met ruim 3 procent toe. De mate waarin bedrijven bereid zijn om te investeren heeft volgens het CBS te maken met de situatie op de afzetmarkten. Ook de prestaties op de financiƫle markten zijn van invloed op de investeringsbereidheid, aldus het statistiekbureau. De cijfers zijn volgens het CBS niet gecorrigeerd voor werkdagen. Augustus had dit jaar echter evenveel werkdagen als vorig jaar.

Minder ongunstig

Het CBS meldt verder dat de omstandigheden voor investeringen volgens ondernemers in oktober minder ongunstig zijn dan in augustus. Dit komt vooral doordat de jaar-op-jaardaling van de goederenexport omsloeg in een jaar-op-jaargroei en de stijging van de beurskoersen groter was. Het oordeel van de industrie over de orderpositie was echter minder positief.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.