Nieuws

Bedrijven investeren bijna 2 procent minder

Bedrijven hebben in september 1,6 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in vliegtuigen en woningen werd minder geld gestoken.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In personenauto's werd meer geïnvesteerd. In augustus namen de bedrijfsinvesteringen nog met ruim 6 procent toe.

De mate waarin bedrijven bereid zijn om te investeren heeft volgens het CBS te maken met de situatie op de afzetmarkten. Ook de prestaties op de financiële markten zijn van invloed op de investeringsbereidheid, aldus het statistiekbureau. De cijfers zijn volgens het CBS niet gecorrigeerd voor werkdagen. September had dit jaar een werkdag minder dan vorig jaar.

Het CBS meldt verder dat de omstandigheden voor investeringen volgens ondernemers in november ongunstiger zijn dan in september. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaardaling van de export van goederen groter was. Ook daalde de bezettingsgraad in de industrie en was het oordeel van de industrie over de orderpositie minder positief.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.