Nieuws

Fiscaal surfen - Week 44

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingplan

Pakket Belastingplan 2024 aangenomen door de Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft op 26 oktober 2023 ingestemd met de wetsvoorstellen die deel uitmaken van het pakket Belastingplan 2024, maar heeft daarbij een groot aantal amendementen aangenomen.
(Bron: Deloitte)

Hogere tarieven box 2 en 3 stellen dga voor winstuitkeringsdilemma
Ondernemers die winst in hun persoonlijke BV hebben gestald, moeten een keuze maken nu de belastingtarieven in box 2 en 3 van de inkomstenbelasting in 2024 omhooggaan, schrijft het FD. De grote vraag is of het slim is de vergaarde winst nog dit jaar aan zichzelf uit te keren.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Zzp'ers

Zzp'ers niet blij met voorstel nieuwe zzp-wet
Over het voorstel voor een nieuwe zzp-wet zijn zzp'ers zelf niet te spreken. Acht op de tien zzp'ers steunen het wetsvoorstel niet. Dat blijkt uit een peiling van online bank Knab, onder ruim tweehonderd zzp'ers.

Belastingdienst publiceert nieuwe modelovereenkomst zzp
Bij het uitbesteden van werk aan zelfstandigen zonder personeel (zzp) is het van belang dat je afspraken maakt om te voorkomen dat sprake is van een dienstverband. De door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst aanneming van werk biedt bouw- en infrabedrijven hiervoor de benodigde zekerheid. Bouwend Nederland heeft, na het verlopen van de oude modelovereenkomst, een nieuwe overeenkomst aangevraagd die recent is goedgekeurd door de Belastingdienst.
(Bron: Bouwend Nederland)

Horizontaal Toezicht

De NOB sluit koepelconvenant Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners met de Belastingdienst
Op 1 november hebben Pieter Asjes (bestuurslid NOB) en Edwin Visser (bestuurslid NOB) namens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) een handtekening gezet onder een koepelconvenant met de Belastingdienst, waardoor het mogelijk is voor leden om via de NOB deel te nemen aan Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners (HT FD).
(Bron: NOB)

Btw

De fiscale eenheid btw per 1 januari enkel voor Nederlandse vestigingen
Per 1 januari 2024 is het niet langer mogelijk om buitenlandse vestigingen binnen de EU op te nemen in een Nederlandse fiscale eenheid btw. Dit is het gevolg van een wijziging van het besluit vaste inrichting uit juli 2022.
(Bron: BDO)

Box 3

€ 0 belast box 3-rendement voor in koers gedaalde altcoin
Rechtbank Noord-Holland heeft het belastbare rendement op altcoins die sterk in koers waren gedaald gezet op nihil.
(Bron: Taxence)

ANBI's

ANBI-actualiteiten 2023: een breed scala aan wijzigingen
Recente wet- en regelgeving bevat nieuwe of aangepaste regels voor Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI 's) en de giftenaftrek.
(Bron: PwC)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.