Opinie

Goed voorbeeld doet goed volgen

Laat ik beginnen te stellen dat dit niet alleen voor goede voorbeelden geldt. Helaas worden ook slechte voorbeelden vaak goed opgevolgd. Een korte bespiegeling over de training professioneel kritische instelling.

De NBA heeft voor 2012 het onderwerp 'professioneel kritische instelling' verplicht gesteld. Twaalf PE-punten in 2012, hoe kan het ook anders. Daar komt bij dat voor menig accountant die twaalf punten een welkome aanvulling zijn, omdat 2012 het laatste jaar van de driejarige PE-termijn is.

De meningen over het verplicht stellen van dit onderwerp zijn verdeeld. Niet zo gek, onder accountants. 

De vraag die zich aandient is of het mogelijk is een professioneel kritische instelling te leren. Voor mijzelf kan ik daar kort in zijn. Dat kan niet door sec één training te volgen; nee dus. Toch denk ik dat deze training wel nuttig is, mits hij wordt geplaatst in een groter geheel van het bezig zijn met het onderwerp 'professioneel kritische instelling'. 

Ik heb de afgelopen periode met menig accountantskantoor gesproken over het verzorgen van een training over dit onderwerp. Steevast heb ik naar voren gebracht dat het alleen volgen van deze verplichte training zinloos is en verspilling van geld en uren. Er is veel meer uit te halen als je de training plaatst in een kantoorbrede aanpak van dit onderwerp. In combinatie met bijvoorbeeld strategie, normen en waarden, voorbeeldgedrag en businessmodellen.

In zo'n aanpak is de training PKI een welkome 'externe' invulling en klankbord over dat onderwerp. Het is bij uitstek een gelegenheid voor ‘the top' van een accountantskantoor om de juiste ‘tone' te laten horen. Hiermee kan een goed voorbeeld worden gesteld voor het professioneel kritisch handelen in het algemene belang.

Dit betekent ook dat ik kantoren adviseer om het niet alleen bij die ene 'terugkomsessie/workshop' te laten. Een gemiste kans! Beleg meerdere momenten gedurende het jaar sessies met je medewerkers om met ze te bespreken wat ze van de training in de praktijk tegen zijn gekomen, of juist niet.

Aanleren met één training wordt niets. Herhaling en goed voorbeeld zijn echter de kracht. Waarom zou je dat achterwege laten, als je als beroep nadrukkelijker wilt (laten) ‘handelen in het algemeen belang'?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Matthijs Pool is registeraccountant en directeur van NovigoAccountantsadviseurs BV.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.