Opinie

Juiste partij moet belangen mkb-accountant behartigen

Belangenbehartiging in het mkb is momenteel een 'hot issue', maar verdient eigenlijk continu aandacht.

Als het mkb'ers onnodig moeilijk wordt gemaakt om te ondernemen, bijvoorbeeld door overbodige regelgeving, dan zit Nederland met een groot probleem. Van alle Nederlandse bedrijven is 99 procent midden- en kleinbedrijf. Het mkb is de motor van de Nederlandse economie en er moet alles aan worden gedaan dat die gesmeerd loopt.

De belangen van het mkb moeten dus worden behartigd. En het mkb heeft een adviseur nodig die op maat ondersteuning kan bieden. Die rol is weggelegd voor de mkb-accountant.
Soort zoekt soort. Een groot accountantskantoor, met wettelijke controleopdrachten, zal een minder geschikte partner zijn voor een kleine onderneming dan een accountantskantoor dat ongeveer net zo groot is als die onderneming en zich primair richt op samenstelopdrachten en advisering. Daar zal iedereen het over eens zijn.

SRA is een prima partij om de belangen van de middelgrote en grote kantoren te behartigen, maar de kleinere accountantskantoren moeten ook een stem krijgen. De algemene indruk is dat de focus van de NBA nu vooral ligt op het uitvoeren van haar wettelijke taak en minder op het opkomen van de belangen van de leden.

Of dat nu wel of niet zo is, één ding is duidelijk: de belangen van de adviseur van het mkb moeten koste wat kost worden behartigd. Gebeurt dat niet, dan zal dat ook effect hebben op het reilen en zeilen van het mkb. 
Recent staan de diverse accountancy-media vol van berichten over belangenbehartiging voor mkb-accountants. Wij als Novak maken onderdeel uit van die berichtgeving. De reden dat het initiatief van Hans Biesheuvel, voormalig  voorzitter van MKB-Nederland, om de ondernemersvereniging Ondernemend Nederland in het leven te roepen met open armen is ontvangen, is dat de klant weer centraal is komen te staan.

We hopen dat dat ook het geval zal zijn in de mkb-accountancy-discussie. Als de mkb-accountant wordt gehoord, zijn we al een heel eind.
Het is belangrijk dat de juiste partij - en welke partij dat is moet nog blijken - de belangen van de mkb-accountant gaat behartigen. De partij met de juiste kennis, de juiste middelen en de juiste bedoelingen.

Een twijfelachtige trend die we tegenwoordig zien is dat individuen een ontwikkeling aangrijpen om 'in the picture' te komen. Zo kondigde Hero Brinkman recent aan een politieke partij op te willen richten die zich primair richt op kleine ondernemingen en zelfstandigen, wellicht als gevolg van de mkb-belangenbehartigingsdiscussie. 
Wil Brinkman echt aan de bak voor deze doelgroep of grijpt hij het discussiepunt aan om zijn eigen politieke ambities nieuw leven in te blazen?

Vergelijken we deze ontwikkeling met de mkb-accountancy dan liggen paralellen op de loer en dat kan toch niet de bedoeling zijn?
De mkb-accountant levert een waardevolle bijdrage aan het mkb en zorgt er mede voor dat de economie draaiende wordt gehouden. Aan die mkb-accountant moeten geen zaken worden opgelegd die niet voor hem van belang zijn. Een goede belangenbehartiger zal daar voor zorgen.

Wordt vervolgd.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Guus Ham is directeur van de Nederlandse organisatie van accountants en accountantskantoren (Novak), de branchevereniging van mkb-accountants.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.