Opinie

'Slapen is een keuze'

Tijdens het Opleidingsdebat van de NBA Young Profs op 21 januari 2015 bleek dat bij een meerderheid de study-work-life balance uit evenwicht is. Kantoren zouden dit serieuzer moeten nemen, want een oplossing is ook in hun eigen belang.

Jeroen van den Berg

Doel van het Opleidingsdebat was het zoeken naar oplossingen voor het meer in evenwicht brengen van deze balans. Ook uit een enquête van Young Profs en VAS bleek dat het merendeel van de Young Profs in de accountancysector vindt dat de verhouding studie-werk-leven niet in balans is. Dat deze disbalans zich al langer voordoet blijkt onder meer uit de opiniebijdrage 'Uitmelken en rijp voor de slacht', waarmee Tom Ooms in 2013 de eerste Cactus-prijs won, en tijdens het opleidingsdebat van januari 2014.

Tijdens het jongste opleidingsdebat zeiden Young Profs het lastig te vinden om bij hun kantoor de disbalans aan de orde te stellen. Tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden lopen ze onder andere aan tegen de groepsdruk vanuit het team. De hedendaagse Young Prof werkt in een omgeving met een hoge werkdruk, waar het verleggen van de persoonlijke focus naar meer studie of privé al snel wordt gezien als een zwakte.

Bovendien nemen kantoren de problemen niet altijd serieus. Bij het aan de orde stellen van hun disbalans krijgen Young Profs opmerkingen te horen als 'slapen is een keuze', 'alleen de work-work balance telt' en 'voor een burn-out moet er eerst vuur zijn'.

Dat een disbalans tussen werk, studie en privéleven niet alleen gevolgen heeft voor de Young Prof zelf maar ook voor de kantoren, wordt bijvoorbeeld onderkend door Arjan Brouwer. Het vinden van de juiste balans heeft ook effect op talentbehoud binnen de kantoren en kan tevens de werkprestaties verbeteren: een uitgeruste Young Prof levert kwalitatief beter werk dan zijn uitgebluste evenknie.

Gezien het voordeel van een goede study-work-life balans voor beide partijen, zouden kantoren voor Young Profs de drempels moeten verlagen om deze interne disbalans bespreekbaar te maken en aan te geven dat zij deze weer in evenwicht willen brengen.

Dit kunnen de kantoren doen door Young Profs serieus te nemen als zij aangeven dat zij hun focus (tijdelijk) meer op studie of privé willen leggen, en ze daarvoor meer ruimte te bieden. Daarnaast zouden ze hen kunnen begeleiden bij het daadwerkelijk zoeken naar de juiste balans.

Jeroen van den Berg is assistent-registeraccountant, werkt bij DVE accountants & adviseurs en is lid van de werkgroep Educatie van de NBA Young Profs. Hij schrijft op persoonlijke titel.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.