Opinie

Eed voor oudgedienden: 'volstrekte lariekoek'

Anne-Marike van Arkel schreef drie maanden geleden een stukje over de beroepseed voor accountants. Ze riep beroepsgenoten op te reageren op een door haar gecomponeerde concepttekst.

Ik heb wat reacties voorbij zien komen. En niet al te veel enthousiasme. Maar die eed komt er.

Thans roept de NBA ons op te reageren op en te kiezen tussen twee nagenoeg gelijke teksten. Waarin de facto hetzelfde staat als de tekst van drie maanden geleden, maar vooral hetzelfde als in de VGBA (Verordening gedrags- en beroepsregels) is geboden.

Dat laatste maakt de eed wat mij betreft in feite overbodig. Accountants die zich in het register inschrijven of die reeds staan ingeschreven, moeten per definitie handelen in het algemeen belang, professioneel-kritisch zijn en zich onthouden van hetgeen het accountantsberoep in diskrediet kan brengen. Dit door integer, objectief, vakbekwaam en zorgvuldig te handelen.

Voorstanders van de eed zullen erop wijzen dat het expliciet uitspreken van vorenstaande, symbolische waarde heeft en de accountant nog eens met de neus op de feiten drukt.
Ik wil daar best in meegaan en ondanks mijn scepsis een eed functioneel achten voor degenen die zich als accountant in het register inschrijven. Een eed op de drempel van het beroep.

Maar ik vind het volstrekte lariekoek om een bureaucratisch, kostenverhogend, tijdverslindend en zinloos circus op te gaan tuigen om reeds ingeschreven accountants - ik noem hen met alle respect: oudgedienden - een eed af te laten leggen. Ik hoop dat veel zo niet alle oudgedienden - ik ben er zelf eentje - er ook zo over denken.

U kunt het de NBA laten weten via de enquête 'Welke eed spreekt u straks uit?'. Uit de vragenlijst blijkt dat er zelfs mensen zijn die overwegen het uitspreken van een dergelijke eed jaarlijks te herhalen. Alsof we binnen het beroep niets beters te doen hebben.

Vul die enquête maar in. Ik wil graag weten hoe de lezer erover denkt. Wellicht zit ik wel helemaal mis…

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.