Opinie

Joost Groeneveld, mijn held!

Ik lees net dat drs. Joost Groeneveld RA RV de beroepseed niet gaat afleggen. En niet eens omdat hij de tekst van de eed niet goed vindt (vindt hij niet), of omdat hij denkt dat die eed zinloos is (denkt hij kennelijk wel), maar omdat hij vindt dat hij geen accountant is.

Zijn argumenten doen wat wonderlijk aan. Volgens Wikipedia en volgens de Dikke van Dale is Joost geen accountant. Dat hij dat volgens de tekst onder zijn eigen stukje wel is, doet daar kennelijk niets aan af. Maar dat mag de pret niet drukken, Joost Groeneveld vindt zichzelf geen accountant en zal dus de eed niet afleggen.

Aangezien Joost Groeneveld, naar ik sterk vermoed geheel vrijwillig, op dit moment zowel een opleidingstitel (drs) als twee beroepstitels (RA en RV) voert, neem ik aan dat hij boter bij de vis gaat leveren.

In Nederland, anders dan Wikipedia of Van Dale wellicht beweren, is een accountant iemand die is ingeschreven in het register van de NBA. De wet gaat, of je dat nu leuk vindt of niet, toch echt boven Wikipedia. In het onwaarschijnlijke geval dat Joost Groeneveld serieus denkt dat Wikipedia hier de relevante rechtsbron is, heeft de NBA wat uitleg op haar site staan, en wel hier.

Er zijn nu dus drie opties:

  1. Joost Groeneveld RA vertelt heel stoer dat hij geen eed gaat afleggen, maar dat doet hij uiteindelijk wel degelijk.
  2. Drs. Joost Groeneveld RV is al bezig zich uit te laten schrijven uit het NBA-register. Vanaf dat moment is hij geen accountant meer en klopt zijn verhaal dus.
  3. Joost Groeneveld RA is burgerlijk ongehoorzaam. Geïnspireerd door het geweldloos verzet van Mahatma Gandhi gaat Joost de strijd aan met de wetgever, de (tucht)rechter en de NBA, om het recht zichzelf wel registeraccountant te noemen en ook accountant-in-business, zoals hij nu al doet, maar tevens om het recht geen accountant te zijn.

Omdat Joost Groeneveld RA zichzelf, in het stukje waarin hij beweert geen accountant te zijn, wel registeraccountant en accountant-in-business noemt, verwacht ik dat hij aan optie 3 werkt.

En dat vind ik een ware heldendaad. Niet alleen toont het een rechte rug en een zeer principiële houding, het toont ook nog eens een diepgaand filosofisch karakter. Het toont een besef dat er verschil is tussen wat iets is en hoe we iets noemen. Het is, kortom, zuiver nominalisme in de praktijk gebracht.

Waar vinden we tegenwoordig nog mensen die willen strijden, met hun persoonlijke belang als inzet (want Joost Groeneveld noemt zich niet voor niets RA), voor een zuiver filosofisch idee?

Ik hoop oprecht voor Joost Groeneveld dat de NBA hem zijn strijd gunt, want het zou wat zuur zijn als hij zichzelf voor de tuchtrechter moet brengen om zijn punt uit te vechten. Ik zal graag naar Zwolle komen om hem vanaf de publieke tribune een hart onder de riem te steken. Leve de filosofie! Leve Joost Groeneveld!

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 112 15 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.