Accountants en andere klimaatridders zijn hard nodig
Het gaat er niet om of accountants de wereld redden. Het gaat erom of ze gaan doen waar ze goed in zijn: toevoegen van betrouwbaarheid aan informatie.
Robert Mul en Lucas Geusebroek
Met prettige verbazing hebben wij het betoog van Marcel Pheijffer gelezen dat accountants "helaas nog steeds de wereld niet gaan redden" (FD 6 september). Jarenlang heeft hij betoogd dat accountants eerst maar eens de controle van financiële gegevens op orde moeten krijgen. Nu constateert hij dat het te lang geduurd heeft voordat de oproep van Peter Bakker als CEO TNT ("Accountants will save the world") tot daadwerkelijk handelen van accountants heeft geleid.
Gelukkig hebben vele accountants zijn eerste 'schoenmaker blijf bij je leest'-advies nooit opgevolgd. Al dertig jaar geleden ontwikkelden beroepsgenoten zich tot milieu-accountants. Deze voorhoede kwam te vroeg. Ook de afdelingen sustainability audit bij de grote accountantskantoren begin deze eeuw brachten geen doorbraak. Wat ondertussen wel lukte, is dat vele Nederlandse accountants in bedrijven en internationale organen een prominente rol pakten om verslaggevings- en controlestandaarden te ontwikkelen voor duurzaamheidsinformatie. Niets voor niets scoren veel Nederlandse bedrijven hoog op de internationale GRI-index.
Zonder dergelijke (verplichte) standaarden voor duurzaamheidsinformatie kregen accountants de afgelopen decennia binnen een bedrijf of bij de controle met moeite voet aan de grond. Veel hing dan af van de bereidheid van het management om duurzaamheidsinformatie te verstrekken en te laten controleren. Pas de laatste twee jaar komt er serieus zicht op harmonisatie van de vele internationale initiatieven. En in april jl. heeft de Europese Commissie de komst van een verplichte standaard aangekondigd. Uiteraard voortgedreven door een groeiende onrust over de impact van klimaatverandering. En over aannames die ten grondslag liggen aan de bedrijfsvoering en balans van bedrijven die hier de gevolgen van gaan ondervinden. Daarom publiceerde de NBA in januari 2020 haar publieke managementletter 'Klimaat is financieel'.
De quote van Peter Bakker leidt af. Het gaat er niet om of accountants de wereld redden. Het gaat er om of zij gaan doen waar zij goed in zijn: het toevoegen van betrouwbaarheid aan informatie. De behoefte aan betrouwbare duurzaamheidsinformatie neemt nu in hoog tempo toe. Zeker als het gaat om de betrouwbaarheid van de balans, het halen van CO2-doelstellingen en het voorkomen van greenwashing.
Feit is dat verantwoording over klimaat- en andere duurzaamheidsprestaties de komende jaren bij een groeiend aantal bedrijven wordt afgedwongen, met name vanuit Europese regelgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hierdoor zullen veel meer professionals dan alleen accountants aan de slag moeten. Klimaatridders zijn nodig in tal van beroepen, samen met accountants. En snel ook, want de tijd dringt.
Deze opiniebijdrage is (in iets verkorte vorm) ook verschenen in Het Financieele Dagblad van 16 september 2021.
Gerelateerd

Brussel: strengere regels en toezicht duurzame handel nodig
De Europese Commissie wil strengere regels voor en toezicht op mensen- en arbeidsrechten, milieu- en klimaateisen in handelsverdragen met andere landen en daarvoor...
Duurzaamheid blijft noodzaak
Sinds de oorlog in Oekraïne lijkt de aandacht voor het klimaat en voor duurzaamheidsinformatie even minder belangrijk. Maar de ontwikkelingen gaan door. Durven we...

Kortetermijn overheidsingrijpen zit langetermijn energietransitie in de weg
Als opeenvolgende crises een snelle energietransitie in de weg zitten, moeten bedrijven straks vooral meer rapporteren.

Veel finance professionals missen ESG-kennis
De verplichte verslaglegging over ESG-doelen (Environmental, Social, Governance) van een organisatie wordt over het algemeen goed ontvangen, maar meer dan de helft...

Minister Kaag presenteert agenda voor duurzame financiering
Als financier en investeerder is de financiële sector onmisbaar voor een meer duurzame economie. Uiterlijk eind dit jaar moeten financiële instellingen actieplannen...