Nieuws

KPMG moet controledossier verstrekken aan curator Weyl

KPMG zal vóór 10 april 2012 interne stukken uit het controledossier verstrekken aan de curatoren van runderslachterij Weyl. Het kantoor heeft toegezegd zich vrijwillig aan de uitspraak van de voorzieningenrechter te houden. Daarom ziet de rechter af van een dwangsom.

Volgens de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft KPMG geen concrete feiten of omstandigheden aangevoerd die op voorhand de vrees rechtvaardigen dat de belangen van KPMG nodeloos worden geschaad door ook interne stukken uit het controledossier te verstrekken aan de curatoren. Als het kantoor meent dat sommige stukken bedrijfsgevoelige informatie bevatten over zijn werkwijze dan had het dat expliciet moeten melden.

Delen van het controledossier heeft KPMG al aan de curatoren beschikbaar gesteld. Samen met de rapporten over de fraudeonderzoeken die Ernst & Young en de FIOD hebben ingesteld, moeten de curatoren daaraan voldoende hebben, vindt KPMG.

Maar de voorzieningenrechter vindt dat de curatoren de informatie nodig hebben om niet alleen de oorzaak van het faillissement te kunnen onderzoeken, maar ook welke personen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de fraude. "Om die reden hebben de curatoren wel degelijk een belang bij het verkrijgen van inzicht in de wijze waarop KPMG zich van haar verantwoordelijkheden heeft gekweten."

Volgens de voorzieningenrechter heeft het accountantsdossier onder andere als doel "achteraf verantwoording af te kunnen leggen van de door de accountant verrichte werkzaamheden". Daarom zal het accountantsdossier in beginsel dan ook volledig ter beschikking van de curatoren moeten worden gesteld. Want als vertegenwoordigers van de gezamenlijke schuldeisers moeten de curatoren onderzoeken in hoeverre de accountant aansprakelijk is te stellen voor de schade die het gevolg is van mogelijk onvoldoende toezicht, zegt de rechter.

KPMG moet dus ook een afschrift verstrekken van de interne stukken die de curatoren nog niet hebben. Waar nodig met een toelichting. Alleen de stukken die geen inzicht geven in de manier waarop de accountants hun werkzaamheden hebben verricht, mag KPMG achterhouden. KPMG zal die stukken echter wel moeten omschrijven en moeten aangeven waarom deze niet kunnen bijdragen aan een oordeel van de curator over het toezicht door de accountant.

Als de curatoren de opgegeven redenen voor het achterhouden niet aanvaardbaar vinden, kunnen zij bij de voorzieningenrechter alsnog om de stukken vragen.

Op verzoek van KPMG krijgt het kantoor niet zeven maar veertien dagen de tijd om de gevraagde stukken te leveren. Omdat KPMG heeft aangegeven aan de eis van de curatoren te zullen voldoen, ziet de voorzieningenrechter af van een dwangsom.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.