Nieuws

'Code goed bestuur aan vernieuwing toe'

De code voor goed bestuur voor Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is aan vernieuwing toe. Dat concludeert de commissie-Van Manen die de naleving van de code controleert.

Het richtsnoer voor directeuren, commissarissen en aandeelhouders is vastgesteld in 2003 en voor het laatst gewijzigd in 2008. Sindsdien hebben zich niet alleen veel nieuwe fraudes en schandalen voorgedaan, ook de wet is verschillende malen aangepast.

Op het gebied van beloningsbeleid heeft de Tweede Kamer vorig jaar bijvoorbeeld regels aangenomen die soms verdergaan dan de code. Ook is er sprake van een zekere mate van overlap met wetgeving. Dat kan voor onduidelijkheid zorgen en de code zou hier dus moeten worden verbeterd, stelt de commissie in een donderdag uitgebracht rapport.

Er zouden daarnaast duidelijke richtlijnen over de rol van externe accountants in de code moeten staan. Verder kunnen de codebepalingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen beter worden geformuleerd.

In het lijstje van onderwerpen die opnieuw onder de loep genomen dienen te worden, noemt de commissie verder diversiteit. Politiek Den Haag hanteert streefcijfers voor het aandeel vrouwen in de top van bedrijven. De commissie stelt voor om de discussie hierover breder te trekken, bijvoorbeeld door ook te kijken naar leeftijd en ervaring.

Het is volgens de commissie aan de organisaties die de code ondersteunen, onder meer beleggersclub VEB, Euronext, FNV en VNO-NCW, om het proces van herziening in gang te zetten. Een aantal partijen zegt in een reactie vernieuwing eveneens nodig te vinden.

Over de naleving van de huidige code oordeelt de commissie positief. Het beloningsbeleid blijft wel een aandachtspunt. Er zijn nog altijd veel bedrijven die niet transparant genoeg zijn over het toekennen van bonussen.

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos steunt het advies van de commissie om de code te vernieuwen. "Sinds de laatste versie van de code is de wereld veranderd. Mede naar aanleiding van de bankencrisis is er nieuwe regelgeving gekomen over externe accountants en beloningen. Dit maakt het noodzakelijk dat er ook een nieuwe code voor goed bestuur komt."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.