Nieuws

Facebook betaalt 4.327 pond belasting in Verenigd Koninkrijk

De cijfers van Facebook over 2014 laten zien dat het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk in totaal 4.327 pond vennootschapsbelasting heeft betaald.

De cijfers zijn opmerkelijk; Facebook rapporteert 28,5 miljoen pond verlies over 2014, maar betaalde zijn 362 werknemers in het Verenigd Koninkrijk 35,4 miljoen pond aan bonussen. Die bonussen komen neer op gemiddeld 96.000 pond per werknemer. Dat betekent dat de vennootschapsbelasting die het bedrijf betaalde minder was dan de belasting die elke werknemer moest betalen over zijn of haar salaris.

In januari rapporteerde Facebook een totale wereldwijde winst van 701 miljoen dollar over het vierde kwartaal, 34 procent meer dan het jaar ervoor. De totale winst over 2014 was 2,9 miljard dollar, bijna het dubbele van 2013.

Een woordvoerder van Facebook zegt dat het bedrijf alles volgens de regels doet: "Wij voldoen aan de Britse belastingwetten, net zoals in alle landen waar wij opereren en kantoren hebben. We zijn onze bedrijfsactiviteiten aan het uitbreiden in het Verenigd Koninkrijk." Het bedrijf voegde er nog aan toe dat alle werknemers van het bedrijf inkomstenbelasting betalen.

In het VK is er door de berichtgeving discussie ontstaan over de belastingwetten. Een Britse MP van de conservatieven zegt tegen de BBC dat bedrijven als Facebook goed moeten nadenken over hun morele verantwoordelijkheid: "Het gaat over het verschil tussen de gedachte achter de wet en de letters van de wet. Het is illegaal als je bewust geen belasting betaalt door je geld ergens anders te verstoppen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.