Nieuws

PCAOB: 29 procent van PwC audits in steekproef 'gebrekkig'

De Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) in de VS heeft bij 17 van 58 audits van PwC tekortkomingen geconstateerd, een verbetering van 3 procent ten opzichte van 2014.

Dit blijkt uit de cijfers van de jaarlijkse inspectie van de PCAOB. De definitie die de PCAOB hanteert voor een ‘deficient’ audit is dat het accountantskantoor niet genoeg controle-informatie heeft om de jaarrekening en interne controlesystemen goed te keuren.

De PCAOB controleert elk jaar een sample van audits bij de grote kantoren. De PCAOB focust daarbij op audits die volgens de toezichthouder het hoogste risico op problemen hebben, waardoor de uitkomsten van de inspectie niet perse de standaard van al het werk van een kantoor reflecteren.

In een reactie zegt PwC tevreden te zijn met de verbetering van 3 procent en dat verdere verbetering in de kwaliteit van de audits “de hoogste prioriteit” heeft. Het soort tekortkomingen dat de PCAOB constateerde zijn tekortkomingen bij het testen van de controle over de omzet, het wel of niet afschrijven van goodwill en gebrekkige procedures voor het controleren van de cijfers bij bedrijfscombinaties.

Dit jaar is PwC de derde van de big four waarbij de controle is uitgevoerd. Bij EY constateerde de toezichthouder dat van de 56 audits er 20 gebrekkig waren (36 procent, en bij Deloitte waren dat er 11 uit 53 (21 procent). PCAOB verwacht ergens in de komende maanden een rapport uit te brengen over KPMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.