Nog geen verdere versobering van fiscale stimulering elektrische auto's
De fiscale stimulering van elektrische personenauto's zal voorlopig niet verder versoberd worden.
Dat heeft staatssecretaris Snel van Financiën laten weten in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer over de kosten van de stimulering van elektrische auto's. Eén van de vragen – gesteld door CDA'ers Omtzigt en Mulder – was of er geen sprake is van oversubsidiëring van elektrische auto's.
Volgens Snel is dat niet het geval, mede omdat al per 2019 de korting op de bijtelling in de inkomstenbelasting is begrensd tot een catalogusprijs van € 50.000. Daarnaast is de Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor elektrische personenauto's per 1 januari 2019 versoberd. Gelet op de marktontwikkeling is het volgens de staatssecretaris op dit moment niet noodzakelijk om de fiscale stimulering voor elektrische personenauto's verder te versoberen. Wel acht hij het noodzakelijk "om een vinger aan de pols te houden om signalen van overstimulering tijdig te signaleren".
Afbouw stimulering
In het regeerakkoord heeft het kabinet opgenomen dat de fiscale stimulering wordt afgebouwd in lijn met het streven dat alle nieuwe auto's in 2030 emissievrij zijn. De bestaande fiscale stimuleringsmaatregelen voor emissievrije auto's worden beëindigd per 1 januari 2021. Voor die tijd zal besloten moeten worden welke mate van fiscale stimulering noodzakelijk is om de vergroeningsambities van dit kabinet te realiseren, aldus Snel.
Vanuit het Klimaatoverleg zijn inmiddels voorstellen gedaan voor de fiscale stimulering na 2020. Het kabinet is op dit moment in afwachting van de doorrekening van deze voorstellen. Deze voorstellen bevatten ook een jaarlijkse monitoring en evaluatie om tussentijds bij te kunnen sturen.
Verkoop ingestort
De hausse aan verkopen van dure elektrische auto's voor de jaarwisseling is in januari volledig ingestort. Per 1 januari werd de 'Tesla-taks' van kracht, waardoor dure elektrische auto's zoals de Tesla Model S en Model X en de Jaguar I-Pace opeens veel minder aantrekkelijk zijn voor zakelijke rijders. Boven de vijftig mille aanschafprijs geldt nu de reguliere bijtelling van 22 procent.
Werden in december 2018 van de genoemde drie modellen samen nog ruim 4.800 stuks verkocht, in januari bleef de teller steken op samen nog geen veertig stuks. Verwacht wordt dat dit jaar met name voordeliger elektrische auto's, zoals de Nissan Leaf, de Hyundai Kona en de nieuwe Tesla Model 3, zakelijk populair worden.
Bron: Vindsubsidies / Accountant
Gerelateerd
'Aanschafbelasting auto's flink gestegen'
De gemiddeld betaalde bpm-belasting op nieuwe benzineauto's is sinds 2012 met meer dan de helft gestegen. Bij dieselauto's steeg de afgedragen aanschafbelasting zelfs met meer dan 80 procent.
x 0Youngtimers ook als zakenauto steeds populairder
Het aantal personenauto's van 15 jaar of ouder is sinds 2008 meer dan verdubbeld. Vooral het aantal 'youngtimers' van 15 tot 25 jaar oud neemt toe. Ook zakelijk zijn die auto's interessant.
x 0Leaserijders willen graag elektrisch rijden
Van de leaserijders verwacht 65 procent op een elektrische auto over te stappen. Veertig procent verwacht die overstap al binnen nu en drie jaar te maken. Veel werkgevers stimuleren duurzame mobiliteit door een groen mobiliteitsbeleid.
x 0Kabinet trekt portemonnee om forenzen op de fiets te krijgen
Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat 200 duizend extra forensen binnenkort hun auto laten staan en in de plaats daarvan op de fiets naar hun werk zullen gaan.
x 0Sterke stijging aantal volledig elektrische auto's
Nederland telde op 1 januari 2018 bijna 22 duizend volledig elektrische personenauto's, bijna 60 procent meer dan een jaar eerder. De verkoop van volledig elektrische personenauto's liet vorig jaar een sterke stijging zien. Het totale park van elektrische en plug-in hybride voertuigen nam in 2017 met bijna 9 procent toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
x 0