Nieuws

Fiets van de zaak wordt aantrekkelijker

De administratie die nodig is bij een fiets van de zaak wordt makkelijker. Werkgever en werknemer kunnen straks onderling afspraken maken over de dagen dat wél en geen gebruik wordt gemaakt van de fiets van de zaak en over het combineren van een fiets van de zaak met een kilometervergoeding voor de eigen auto.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer. In 2020 werd een bijtelling van zeven procent voor de fiets van de zaak geïntroduceerd. Daardoor kan een werknemer die gebruikmaakt van een fiets van de zaak, alleen aanspraak maken op een onbelaste kilometervergoeding voor een ander vervoermiddel wanneer een kilometeradministratie wordt bijgehouden. De werknemer moet aantonen op welke dagen gebruik wordt gemaakt van dat andere vervoermiddel. Een administratief omslachtige methode, die de fiets van de zaak minder aantrekkelijk maakte.

Belangenorganisaties BOVAG en RAI Vereniging pleiten sinds de invoering van de maatregel al voor de mogelijkheid dat werknemer en werkgever onderling afspraken maken over het uitkeren van de onbelaste kilometervergoeding naast de fiets van de zaak. Dit voor dagen dat gebruik wordt gemaakt van een ander vervoermiddel dan de zakelijke fiets en zonder dat een uitgebreide kilometeradministratie hoeft te worden bijgehouden.

Praktijk volgen

Staatssecretaris Van Rij geeft in de brief aan de Tweede Kamer aan deze lijn te willen volgen, mits de afspraken tussen werkgever en werknemer zijn afgestemd op de persoonlijke omstandigheden van de werknemer en "voldoende realiteitswaarde" hebben. Een incidentele afwijking van deze afspraak hoeft niet te leiden tot een aanpassing van de vergoeding.

BOVAG en RAI Vereniging zijn blij met de aankondiging. "De maatregel sluit ook naadloos aan bij de ambitie van het kabinet om in 2025 honderdduizend extra fietsforenzen te hebben", aldus RAI Vereniging. Volgens BOVAG volgt de nieuwe regeling de praktijk, "waarin werknemers vaak kiezen voor verschillende vervoermiddelen, bijvoorbeeld omwille van het weer of hun werkschema".

De vereenvoudiging wordt opgenomen in de volgende uitgave van het Handboek Loonheffingen, aldus de staatssecretaris.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.