Baas IMF noemt corruptie internationale plaag
Corruptie kost de wereldeconomie bakken met geld. Volgens topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat het om een "internationale plaag". In een speech in Washington hamerde ze erop dat er meer samenwerking tussen landen nodig is in de wereldwijde strijd tegen praktijken als omkoping, witwassen en financiering van terrorisme.
Lagarde becijferde dat de kosten van omkoping alleen al neerkomen op meer dan 1,5 biljoen dollar, omgerekend meer dan 1300 miljard euro. Dat betekent dat alle smeergeldaffaires bij elkaar opgeteld de economische groei in de wereld met zo'n 2 procent drukken.
Het IMF, een kredietfonds en toonaangevende denktank, houdt volgende week in de Amerikaanse hoofdstad zijn grote voorjaarsvergadering. Daar komen ministers en andere kopstukken uit tal van landen op af, ook uit Nederland.
Naast corruptie zal er op de bijeenkomst waarschijnlijk worden gesproken over zaken als de handelsoorlog en klimaatverandering. Ook worden er enkele belangrijke rapporten gepresenteerd over de economische stand van zaken in de wereld en de risico's voor de financiële stabiliteit.
Lagarde lichtte in haar speech alvast een tipje van de sluier op. Sinds januari heeft de wereldeconomie volgens haar "verder momentum verloren, zoals je zult zien aan de hand van onze geactualiseerde voorspelling volgende week". Toch voorziet het IMF op korte termijn geen recessie. "We verwachten zelfs een groeiversnelling in de tweede helft van 2019 en in 2020."
Bron: ANP
Gerelateerd

Corruptie is een blinde vlek
Fraude en witwassen staan in de belangstelling, maar hoe kan het dat grote corruptieschandalen geen accountant hebben wakker geschud? Wanneer en hoe gaan we aan...

Opnieuw celstraf voor Samsung-baas in omkopingszaak
Samsung-bestuurder Lee Jae-yong is in Zuid-Korea veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij is schuldig bevonden aan omkoping en is onmiddellijk vastgezet,...

Nieuwe impulsen voor corruptiebestrijding
Dit najaar publiceerde het Openbaar Ministerie (OM) een aangescherpt vervolgingsbeleid en verschenen twee rapporten over evaluaties van de Nederlandse bestrijding...

Corruptiebestrijding: Zijn accountants onderdeel van de oplossing of van het probleem?
Wat is eigenlijk corruptie, hoe herken je het en wat kan de accountant vervolgens doen? Die vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden. De NBA en de FIOD willen...

'Nederland te laks in strijd tegen buitenlandse omkoping'
De grootste exporterende landen, waaronder Nederland, falen om bedrijven die betrokken zijn bij buitenlandse omkoping te straffen.