Heffing voor energieproducenten vraagt mogelijk inzet van accountants
Een nieuwe wet moet aan energieproducenten een heffing opleggen voor inkomsten boven een vrijgesteld bedrag per megawattuur (MWh). Voor controle van de administratieve vastlegging wordt in het concept wetsvoorstel ook de accountant genoemd.
Met het wetsvoorstel 'Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing' wordt aan elektriciteitsproducenten in Nederland tijdelijk een heffing opgelegd voor marktinkomsten boven een vrijgesteld bedrag per MWh. Die heffing is verplicht op basis van een EU-verordening, uitgevaardigd in verband met de hoge energieprijzen.
De heffing beperkt de marktinkomsten van de producenten in de periode december 2022-juni 2023, door een eenmalige heffing achteraf. Een 'marktinkomstenverslag' over die periode is de basis voor die aangiftebelasting.
Rol accountant
In hoofdstuk 4 van het wetsvoorstel, dat gaat over het marktinkomstenverslag en de administratieplicht, wordt door de overheid een rol toebedeeld aan de accountant (artikel 12.5): "Bij ministeriële regeling kan worden bepaald dat het marktinkomstenverslag moet worden geverifieerd door een accountant of andere verificateur, en kunnen daarover nadere regels worden gesteld."
Ook in de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel wordt de accountant gememoreerd, maar wordt gesproken van verificatie door een accountant "in bepaalde gevallen". Elders in de MvT valt over de berekening van de marktinkomsten te lezen: "Die berekening geschiedt door de betrokken bedrijven zelf, met indien de ministeriële regeling dit voorschrijft een verificatie door een accountant of verificateur."
Consultatie
Volgens de opstellers van de MvT raakt de tijdelijke heffing en het moeten rapporteren over de belastbare marktinkomsten zo'n vijftienhonderd installaties. De conceptwet is op 27 januari door het ministerie van Financiën en het ministerie van EZK gepubliceerd ter consultatie; reageren kan tot 16 februari aanstaande.
Gerelateerd

Economen Rabobank: inflatie blijft hoog en groei zwakt flink af
De inflatie in Nederland blijft voorlopig hardnekkig hoog, constateren economen van Rabobank in een nieuw rapport over de Nederlandse economie.

Aanvragen TEK-vergoeding mkb-bedrijven vanaf 21 maart
Mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale omzet, kunnen vanaf dinsdag 21 maart de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)...

Helft bedrijven heeft moeite met doorberekenen hogere kosten
De helft van de Nederlandse bedrijven kan gestegen kosten voor bijvoorbeeld energie en grondstoffen nog steeds niet of nauwelijks doorberekenen aan hun klanten.

Vertrouwen in overheid en centrale bank hard gedaald
Het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in de overheid en De Nederlandsche Bank (DNB) is flink gedaald in het afgelopen jaar. Dat komt onder meer door de hoge...

ACM gaat energiebedrijven en webshops scherper controleren
De energiemarkt wordt dit jaar extra scherp onder de loep genomen door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarmee wil de toezichthouder bijvoorbeeld voorkomen...