Nieuws

Prijzen stijgen weer in november, na korte periode van deflatie

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. De prijsstijgingen keerden daarmee weer terug na een negatieve inflatie, ook wel deflatie genoemd, in oktober. In die maand daalde het gemiddelde prijsniveau met 0,4 procent. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen in oktober flink lager waren dan de hoge niveaus van vorig jaar.

Energie

In november was sprake van een minder scherpe daling van de energieprijzen dan in oktober. Exclusief energie bedroeg de inflatie in november 4,1 procent. In oktober was dat 5,1 procent. In de eerste helft van 2023 was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen hoger dan nu, met een piek van 8,1 procent in februari en maart.

De stijging van de inflatie wil niet zeggen dat de prijzen in november zijn gestegen ten opzichte van oktober. Volgens de snelle raming waren prijzen voor consumenten in november 1,1 procent lager dan in oktober. Op 12 december zal het CBS de volledige inflatiecijfers publiceren.

Inflatie

De prijsontwikkeling van energie, zoals gas, elektriciteit en stadsverwarming, heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Dit komt met name door de hoge prijzen vorig jaar. De prijzen van energie zijn nu een stuk lager dan in 2022. Energie inclusief motorbrandstoffen werd deze maand ruim 25 procent goedkoper. In oktober zakte energie al dik 40 procent in prijs.

In de supermarkt stegen de prijzen in november iets minder hard dan een maand eerder. De prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren deze maand nog 7,3 procent hoger dan een jaar eerder. In oktober werden deze goederen 8,7 procent duurder.

Volgens de Europese meetmethode, die net iets anders is dan die van het CBS, stegen de prijzen in november met 1,4 procent op jaarbasis. In oktober was sprake van een prijsdaling met 1 procent.

Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning. Later op de dag wordt het inflatiecijfer voor de hele eurozone bekendgemaakt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.