Nieuws

Zwitserse overheid gaat einde Credit Suisse onderzoeken

De Zwitserse overheid gaat diepgaand onderzoek doen naar de crisis die heeft geleid tot het einde van de grote bank Credit Suisse. Ondertussen moeten medewerkers van die bank zich blijven richten op hun klanten, benadrukt de nieuwe topman Ermotti.

De crisis rond Credit Suisse en de redding van de tweede bank van Zwitserland door de grotere Zwitserse branchegenoot UBS, zorgen voor felle kritiek in de politiek en onder de Zwitserse bevolking. Een laatste aandeelhoudersvergadering van Credit Suisse verliep tumultueus.

De bank werd al langer geplaagd door een reeks schandalen. Om een grotere crisis in de Zwitserse en wereldwijde bankensector te voorkomen werd Credit Suisse onder druk van de overheid na een hectisch weekend vorige maand gered door UBS. Maar daar heeft Zwitserland wel voor miljarden aan garanties voor geboden.

Onderzoek

Het onderzoek moet nu uitwijzen hoe het kon dat Credit Suisse aan zijn einde kwam. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de risico's die de bank heeft genomen en de impact van de stijgende rentes. Het onderzoek moet binnen een jaar afgerond worden en moet helpen voorkomen dat een dergelijke situatie nog een keer kan gebeuren.

Op 5 april werd nog bekend dat de overheid heeft bevolen dat de bonussen voor het allerhoogste management van Credit Suisse worden geschrapt. De bonussen voor de managementlagen daaronder worden verlaagd. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet weten dat het aandringt op onderzoek door de Zwitserse overheid naar de gang van zaken rond het faillissement.

Op klanten gericht blijven

Sergio Ermotti, de nieuwe topman van UBS, stelt in een memo aan het personeel van Credit Suisse dat het van cruciaal belang is om op klanten gericht te blijven en de boel draaiende te houden. Medewerkers moeten zich niet laten afleiden door de inspanningen rondom de fusie tussen UBS en Credit Suisse.

De eerdere UBS-topman Ralph Hamers droeg op 5 april formeel het stokje over aan Ermotti, die eerder ook al leiding gaf aan UBS en geschikter wordt geacht voor het leiden van de saneringsslag die de bank nu ingaat. Hamers, eerder ceo van ING, verdiende in 2,5 jaar ruim 28 miljoen euro als topman van UBS.

Vervolging Hamers

Financieel activist Pieter Lakeman wil dat het Openbaar Ministerie nu haast maakt met de vervolging van Hamers als oud-ING-topman. De SOBI-voorzitter vindt het tijd om via juridische wegen aan te dringen op opvolging van een eerder bevel van het gerechtshof in Den Haag in 2020. Het hof gaf destijds na een procedure van Lakeman opdracht tot strafvervolging van Hamers.

ING trof in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro, omdat de bank jarenlang de signalen van witwassen via de bank over het hoofd zag. Na een Artikel 12-procedure van Lakeman besloot het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie over moest gaan tot vervolging van Hamers.

Volgens de rechters kon het niet zo zijn dat bestuurders van een bank vrijuit gaan als zij onvoldoende hebben gedaan om "verboden gedragingen tegen te gaan". Alleen cfo Koos Timmermans werd destijds door ING geslachtofferd vanwege de witwaszaak.

UBS benadrukte eerder dat de lopende strafzaak in Nederland op geen enkele manier een rol heeft gespeeld bij het aftreden van Hamers.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.