Nieuws

Bedrijven investeren met WBSO-steun meer dan acht miljard in innovatie

Nederlandse bedrijven hebben in 2022 meer dan acht miljard euro geïnvesteerd in innovatieve technologie, producten en diensten, met steun vanuit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Dat staat in de jaarrapportage over de WBSO, die door demissionair minister Micky Adriaansens (EZK) is gepubliceerd. Het bedrag aan toekenningen is met 5,9 procent gestegen ten opzichte van de vorige recordscore uit 2021. Niet eerder sinds de start in 1994 hebben bedrijven zoveel geïnvesteerd in innovatie met hulp van de WBSO.

De investeringen komen van bijna twintigduizend ondernemers, waarvan 97 procent mkb'ers. Door de subsidie konden zij hun kosten voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe innovaties met ruim 1,3 miljard euro verlagen.

Loonkosten

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten en andere noodzakelijke uitgaven voor het doen van onderzoek en ontwikkeling (R&D) verlagen. Uit de jaarrapportage blijkt dat het bedrag aan innovatieprojecten voor 4,7 miljard euro uit loonkosten en 3,5 miljard euro uit niet-loonkosten bestaat. Het totaalbedrag van 8,2 miljard euro is bijna vijfhonderd miljoen meer ten opzichte van 2021.

Met het werk waar bedrijven WBSO voor ontvingen zijn bijna 93.000 hoogwaardige (fulltime) arbeidsplaatsen gemoeid; een stijging van bijna 1.600 arbeidsplaatsen ten opzichte van 2021.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling namens het ministerie van EZK uit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.