Steeds vaker gevaarlijke situaties op de werkvloer
Op de werkvloer ontstaan steeds vaker onveilige situaties, doordat de aandacht voor het veilig laten werken van personeel verslapt. Vooral in het mkb worden arboregels te vaak geschonden.
Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) in een open brief aan werkgeversorganisaties, die ook op de site van de netwerkorganisatie van drieduizend veiligheidsexperts is verschenen.
"Veel leden constateren nu binnen hun werkomgeving een ontwikkeling die niet past bij een gezonde economie", schrijft de NVVK. "Zij merken dat de gezondheid en veiligheid van medewerkers in het geding is. Door verwatering van de controle op en naleving van arbeidsveiligheidsregels en -wetgeving ontstaan steeds vaker onveilige situaties op de werkvloer."
Te weinig experts
Een groot probleem is een tekort aan gekwalificeerde deskundigen op het gebied van veiligheid. Zij zijn volgens de NVVK hard nodig om vooral in het midden- en kleinbedrijf in kaart te brengen waar de risico's het grootst zijn en hoe de veiligheid beter kan. Maar door de schaarste zou er vaker sprake zijn van nalatigheid op de werkvloer. Ook geven ondernemers in de ogen van de veiligheidsexperts weinig prioriteit aan arbeidsveiligheid binnen hun begroting.
De veiligheid van het personeel moet volgens de netwerkorganisatie meer aandacht krijgen binnen het beleid van ondernemingen. Daarbij kan het helpen om werknemers bij te scholen over dit thema, of ze zelfs op te leiden tot veiligheidskundige.
Bron: ANP
Gerelateerd

Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren
De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen.

Vakbond FNV keert zich tegen nieuwe detacheringsplannen Brussel
FNV roept het Nederlandse kabinet en het Europees Parlement op om in de onderhandelingen over internationale detachering niet mee te gaan met nieuwe plannen van...

Werknemers weer vaker op kantoor, ontevreden over flexibiliteit werkgever
Voor ruim één op de drie werkende Nederlanders (35 procent) is thuiswerken na de coronapandemie er niet meer bij. Bijna de helft (46 procent) geeft aan dat de werkgever...

'Thuiswerkwet' sneuvelt in Eerste Kamer
Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks, waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer....

SER vraagt Kamer door te gaan met arbeidsmarkt- en klimaatplannen
Plannen van het kabinet om de arbeidsmarkt te hervormen en de uitstoot van broeikasgassen als CO2 te verminderen, mogen niet stil komen te staan.