Nieuws

Steeds vaker gevaarlijke situaties op de werkvloer

Op de werkvloer ontstaan steeds vaker onveilige situaties, doordat de aandacht voor het veilig laten werken van personeel verslapt. Vooral in het mkb worden arboregels te vaak geschonden.

Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) in een open brief aan werkgeversorganisaties, die ook op de site van de netwerkorganisatie van drieduizend veiligheidsexperts is verschenen.

"Veel leden constateren nu binnen hun werkomgeving een ontwikkeling die niet past bij een gezonde economie", schrijft de NVVK. "Zij merken dat de gezondheid en veiligheid van medewerkers in het geding is. Door verwatering van de controle op en naleving van arbeidsveiligheidsregels en -wetgeving ontstaan steeds vaker onveilige situaties op de werkvloer."

Te weinig experts

Een groot probleem is een tekort aan gekwalificeerde deskundigen op het gebied van veiligheid. Zij zijn volgens de NVVK hard nodig om vooral in het midden- en kleinbedrijf in kaart te brengen waar de risico's het grootst zijn en hoe de veiligheid beter kan. Maar door de schaarste zou er vaker sprake zijn van nalatigheid op de werkvloer. Ook geven ondernemers in de ogen van de veiligheidsexperts weinig prioriteit aan arbeidsveiligheid binnen hun begroting.

De veiligheid van het personeel moet volgens de netwerkorganisatie meer aandacht krijgen binnen het beleid van ondernemingen. Daarbij kan het helpen om werknemers bij te scholen over dit thema, of ze zelfs op te leiden tot veiligheidskundige.

Bron: ANP  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.