Nieuws

Peter Diekman: 'Frauderisico's multidisciplinair bekijken'

Om een goede inschatting te kunnen maken van de risico's van fraude, witwassen, terrorisme en corruptie is een multidisciplinaire risico-analyse nodig. De accountant speelt daarin een centrale rol, maar moet zich wel laten bijstaan door andere specialisten, zoals psychologen. Dat zegt Peter Diekman, in zijn oratie als hoogleraar forensic accounting aan de universiteit van Curaçao.

Wereldwijd verliest een doorsnee organisatie jaarlijks ongeveer vijf procent aan inkomsten als gevolg van fraude, aldus Diekman in zijn op 4 november 2016 gehouden intreerede over financieel economische criminaliteit. Daarin beveelt hij onder meer aan de meldplicht van de Curaçaose accountant bij witwas-  en terrorismefinanciering uit te breiden tot wettelijke controles. Op die manier kan de accountant zijn rol als poortwachter beter vervullen. De wettelijke controle valt er nu buiten, overigens conform de standaarden van de Financial Action Task Force on money laundering (FATF).

Psychopaat

Diekman breekt verder een lans voor multidisciplinaire analyses, om de risico's van financieel economische criminaliteit te onderkennen. Daarvoor zouden accountants - en niet alleen de Curaçaose - moeten samenwerken met andere disciplines. Zo hebben bestuursleden en seniormanagers in ondernemingen vaker psychopathische en persoonlijkheidsstoornissen, net als gedetineerden. Desgevraagd vindt Diekman het niet ondenkbaar dat ceo’s meewerken aan zo’n psychologische risico-inschatting: "Een psychopaat vindt zichzelf heel normaal."

Diekman is in maart benoemd aan de Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez. Hij gaat samen met de Nederlandse emeritus hoogleraar straf(proces)recht Hans de Doelder een opleiding voor forensisch accountants opzetten. Tot nu toe beperkte Diekman zich tot het geven van masterclasses op Curaçao. De universiteit van Curaçao heeft zes Nederlanders gevraagd om het onderwijsniveau te verhogen, zodat de diversiteit wordt geaccrediteerd en de universiteit MSc-titels kan verlenen.

Suriname

Peter Diekman heeft dit jaar ook de - door een Surinaamse verzekeraar gefinancierde - leerstoel corporate governance aanvaard aan de universiteit van Suriname. Daar gaat hij het kennis- en bewustzijnsniveau vergroten op het gebied van corporate governance en compliance. Diekman: "De wet- en regelgeving op dit gebied is in Suriname Ground Zero, zeer ouderwets. Amerikaanse bedrijven snappen de wetgeving niet en vinden investeren in Suriname een groot politiek risico. Suriname heeft veel potentie, maar om die te benutten moet de juridische infrastructuur worden verbeterd."

Diekman blijft daarnaast verbonden aan BDO als parttime partner en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als academisch directeur van de postacademische opleiding tot Financieel Forensisch Deskundige.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.