Nieuws

Busy Season Talks: 'Als je met een goed idee komt, is daar altijd een luisterend oor voor'

Ook binnen het accountantsberoep is ruimte voor ondernemerschap en kunnen mensen met nieuwe ideeën hun ei kwijt. "Als je daar niet in meegaat, gaan ze het ergens anders doen."

De dertigste editie van de reeks Busy Season Talks stond op 23 november in het teken van 'ondernemende geesten' binnen het accountantsberoep. Hosts Wendy Groot en Aleks Kayhan spraken met Tülay Dilsiz-Gedik (Deloitte), Frank Blenderman (EY) en Fou-Khan Tsang (Alfa). Nieuw sinds deze editie van de huiskamergesprekken: terugluisteren achteraf is mogelijk, via de replay-functie in Clubhouse.

Moed is angst in beweging, aldus huisfilosofe Charlie Groen, die stelde dat echt ondernemerschap risicovol is en vraagt om moed en een rechte rug. "Hoe blijf je een Philips en geen Kodak, wat is daarvoor nodig?"

Top 50

AccountancyVanmorgen-hoofdredacteur Wilbert Geijtenbeek gaf een toelichting op de jongste editie van de top 50 accountantskantoren. Voorheen een top 30, nu een overzicht van de vijftig grootste kantoren, die samen meer dan vijf miljard euro omzetten. Dat is een kwart meer dan een jaar eerder; 48 van die vijftig kantoren zijn dan ook gegroeid, twee niet. Eén daarvan is nu veelvuldig in het nieuws en heeft aangegeven ook over 2021 rode cijfers te moeten schrijven.

Fouk Tsang is blij met de stijging van Alfa in de top tien van de ranglijst, al is omzet maar één grootheid. Een top 50 maken op basis van kwaliteit en duurzaamheid is een mooi streven voor de toekomst. Ondernemen is vallen en opstaan, benadrukte hij. "We proberen wel eens wat nieuws uit. Soms mislukt dat en heeft het geld gekost. Daar ben ik dan een paar dagen verdrietig van, maar je moet het weer loslaten en doorgaan."

Opstuwen

Mooi aan het accountantsberoep is wat Frank Blenderman betreft vooral jong talent kansen bieden en "opstuwen in de vaart der accountancy". Hij vindt eigenaarschap kunnen verkrijgen mooi aan het vak. "Soms willen mensen met helemaal niks opnieuw beginnen binnen je organisatie." Iedereen kan "met noeste arbeid" accountant worden, stelde hij. "Je hoeft niet met een gouden lepel in de mond geboren te zijn."

Herkenbaar voor Tülay Dilsiz-Gedik, die ooit op haar negentiende begon met haar studie aan Nyenrode en eerst werkte bij twee verschillende mkb-firma's. Maar haar ambitie lag toch bij het controleren van grote ondernemingen. "Dan moet je voor jezelf kiezen en daar stappen in zetten, dat is eigenaarschap van je eigen ontwikkeling."

Binnen Alfa biedt Fouk graag ruimte aan medewerkers om nieuwe ideeën te pitchen en het ondernemerschap aan te wakkeren. Jonge collega's moeten niet bang zijn om over een idee een berichtje aan het bestuur van de organisatie te sturen. "Als je met een goed idee komt, is daar altijd een luisterend oor voor."

Leren ondernemen

Ook binnen een grote accountantsorganisatie kun je leren ondernemen, aldus Frank. Je leert er immers zaken als met relaties samenwerken, je diensten en werkzaamheden presenteren, teams aansturen. "Het ondernemerschap komt daarna soms vanzelf." Hij ziet op de werkvloer mensen die barsten van de ideeën. "Als je daar niet in meegaat, gaan ze het ergens anders doen."

Voor Tülay kwam dat idee toen ze relatief veel vrouwelijke collega's Deloitte zag verlaten. Daarover wilde zij graag met ze in gesprek gaan, dus organiseerde zij een event over women in audit. Het voelde als intrapreneurship. Ook verdiepte zij zich in de verschillen tussen generaties op de werkvloer. Zeker de millennials hebben een andere relatie met hun werk, zetten zichzelf centraal. Ook lopen werk en privé er meer door elkaar heen, daar moet een werkgever iets mee.

De huidige generatie is ook meer bezig met maatschappelijke verantwoordelijkheid, vulde Wendy aan. Herkenbaar, vond Fouk, die optimistisch is over "het mooiste beroep dat er is". Duurzaamheid is de toekomst van het vak, want ook daarbij is er behoefte aan een onafhankelijke marktpartij die kwaliteit en zekerheid biedt." Het accountantsberoep zal blijven bestaan, “mits we ons continu spiegelen aan wat de maatschappij van ons verwacht".

Heritage

Accountants moeten meer doen met hun lange historie, was het gevoel. Een duur horlogemerk is niet alleen geliefd vanwege de kwaliteit, maar vooral om de heritage, het verhaal erachter. Nog altijd staat er in Rotterdam wel een standbeeld voor zakenman Lodewijk Pincoffs, maar niet voor een accountant, stelde Fouk vast. De omvangrijke fraudes van de zakenman vormden destijds toch de start voor het accountantsberoep in Nederland. Accountants moeten meer verhalen vertellen over hoe het beroep gevormd en gegroeid is.

Ondernemerschap gaat nu minder om geld of status dan vroeger, maar meer om de wereld verbeteren, werken aan een droom, meende hij. "De Busy Season Talks zijn ook tot stand gekomen door twee ondernemende mannen die iets geks begonnen."

30 november: leiden of lijden?

De 31ste editie van de 'huiskamergesprekken voor accountants' gaat op 30 november over 'leiden of lijden' in de accountancy. Gasten zijn dit keer Marc Hogeboom (head of assurance KPMG), Bianca de Jong-Muhren (cfo Mazars en voorzitter KNSB) en Arnout van Kempen (zelfstandig compliance adviseur).

Daarbij gaat het onder meer over leiderschapsstijlen, ervaringen met crisissituaties en de impact daarvan, persoonlijke opofferingen en jezelf motiveren. Hosts zijn dit keer Charlie Groen en Arif Dursun. Aanvang op Clubhouse is weer om 20.00 uur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.