Belastingcode grote bedrijven is 'sprong in belastingdebat'
Veertig grote Nederlandse bedrijven willen zich via een belastingcode houden aan de belastingregels en transparanter zijn over hun wereldwijde belastingafdracht. De reacties zijn meest positief.
De Tax Governance Code, initiatief van werkgeversorganisatie VNO-NCW, verplicht deelnemende bedrijven om een duidelijke belastingstrategie te publiceren, geen gebruik meer te maken van belastingparadijzen en te publiceren hoeveel belasting ze betalen in elk land waar ze actief zijn.
Veertig bedrijven maakten op 18 mei bekend de code te hebben ondertekend. Daaronder zijn twintig van de 25 bedrijven uit de AEX-index, plus een aantal grote familiebedrijven. Volgens Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, is de code als stap internationaal "echt uniek", loopt Nederland hiermee voorop en tonen de betrokken bedrijven "leiderschap".
Baanbrekend
In NRC noemt Jan van de Streek, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden, het "baanbrekend" dat bedrijven openbaar gaan maken hoeveel belasting ze per land afdragen (country by country reporting). Dat gaat verder dan Europese regels die vanaf 2026 ingaan. "Dat ze dat al vanaf 2023 gaan doen, en dan wereldwijd, is een belangrijke verschuiving", stelt Van de Streek tegenover de krant.
Arnold Merkies van Tax Justice Nederland vindt de belastingcode "een stap in de goede richting", al is belastingontwijking door Nederlandse bedrijven daarmee nog niet voorbij. "Het is een signaal dat grote bedrijven transparanter willen worden. De vraag is nog wel hoe het in de praktijk gaat uitpakken." Omdat een concrete standaard in de code ontbreekt, is er nog steeds "speelruimte om toch niet alles naar buiten te brengen", aldus Merkies.
Sprong
Fiscaliste Anna Gunn (ex-PwC, verbonden aan de universiteiten van Leiden, Rotterdam en Curaçao en bekend van de blog Artikel104.nl) noemt de code – als deze wordt nageleefd – een "sprong naar een nieuw hoofdstuk in het belastingdebat". Met de code zijn enkele belangrijke twistpunten beslecht, zo stelt zij. "Dit is een succes voor groepen als het Tax Justice Network en ze zouden dit als zodanig moeten claimen."
Niet iedereen is echter zo positief, blijkt uit een scherpe column van Sheila Sitalsing in de Volkskrant: "Zover is het dus met ons gekomen. Dat de regels volgen en de dingen doen zoals ze ooit bedoeld waren 'leiderschap' heet en je een lolly oplevert."
Gerelateerd

Minder belastingontwijking, maar doorstroom blijft groot
Nieuwe fiscale regels zorgen ervoor dat er minder geld door Nederland stroomt dat in belastingparadijzen terechtkomt. Sinds 2019 is ook de doorstroom naar landen...

McDonald's schikt voor bijna 1,3 miljard euro in Franse belastingzaak
McDonald's heeft in Frankrijk een schikking van 1,25 miljard euro getroffen met aanklagers die de fastfoodketen beschuldigen van belastingontduiking.

EU-parlement voor minimaal 15 procent winstbelasting multinational
Het Europees Parlement is voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting voor multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen...

Tientallen grote ondernemingen conformeren zich aan belastingcode
Ruim veertig Nederlandse multinationals en andere grote ondernemingen hebben afgesproken om zich niet of niet meer schuldig te maken aan belastingontwijking- en...

Nederland in top 20 van ranglijst belastingparadijzen
Nederland staat in de top 20 van de belangrijkste belastingparadijzen ter wereld. Volgens organisatie Tax Justice Network neemt Nederland de twaalfde plaats op de...