Nieuws

Nieuwe subsidieregeling voor waterstofprojecten

Het kabinet start een subsidieregeling voor kleinere elektrolyseprojecten voor de productie van waterstof met duurzame energie.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat 250 miljoen euro beschikbaar stelt. Het kabinet hoopt met dit geld vijf tot tien kleinere projecten te helpen realiseren verspreid over Nederland, zodat meerdere bedrijven en lokale overheden ervaring op kunnen doen met elektrolyse en er 100 megawatt aan elektrolysecapaciteit ontstaat.

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland, wil het kabinet dat zoveel mogelijk partijen ervaring opdoen met elektrolyse. Dit is het proces om hernieuwbare waterstof te maken. Alleen projecten tot 50 megawatt komen in aanmerking voor de subsidie. "Op die manier wordt kennis breed verspreid en kunnen lessen met onder meer de technologie en de vergunningsprocedures zorgen voor versnelling in de ontwikkeling van volgende projecten", aldus het ministerie.

De winnende partijen krijgen een vergoeding om het kostenverschil tussen hernieuwbare en fossiele waterstof te dichten (de onrendabele top). Vanaf eind november kunnen projecten de subsidie aanvragen. Begin 2024 worden de winnaars bekend. Om ervoor te zorgen dat de projecten snel worden gerealiseerd, is één van de eisen van de subsidie dat de projecten binnen vier jaar worden afgerond. Bedrijven hebben dus tot 2028 om hun elektrolyseproject te realiseren.

Kleine projecten

Voor deze subsidieregeling komen alle soorten kleinere projecten in aanmerking, zolang ze gebruik maken van elektriciteit geproduceerd door wind- of zonneparken. "Deze projecten kunnen bijvoorbeeld waterstof leveren aan lokale gebruikers, zoals tankstations, kleine industriële bedrijven, boerenbedrijven of woningen. Ook kunnen bedrijven met deze projecten netcongestie helpen voorkomen en de waterstof gebruiken om overschotten van duurzame energie lokaal op te slaan voor een later moment."

Minister Jetten van Klimaat en Energie wil "flinke stappen zetten" om de waterstofambities in Nederland waar te maken. "Ik ben heel blij dat we nu óók kleinere waterstofprojecten kunnen ondersteunen. Dat moet de kennis en ervaring met waterstofproductie in Nederland een flinke boost geven."

Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 ten minste 4 gigawatt aan elektrolysecapaciteit heeft. Voor grotere waterstofprojecten bestaan al subsidieregelingen zoals de IPCEI of SDE++. Ook wordt voor grote waterstofprojecten in het voorjaar van 2024 een tender opengesteld met een budget van 1 miljard euro. Hierover volgt de komende maanden meer informatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.