Nieuws

UWV vreest oplopende personeelstekorten door stopzetten STAP-regeling

Uitkeringsinstantie UWV maakt zich zorgen over het schrappen van de STAP-regeling voor volgend jaar. Vanaf 1 mei kunnen mensen nog wel STAP-budget aanvragen.

Op 26 april werd bekend dat het kabinet volgend jaar wil stoppen met de populaire regeling. Het UWV, dat de regeling uitvoert, vreest voor bezuinigingen op scholing en langer durende personeelstekorten in sectoren zoals de zorg. "Zeker nu we weten dat er nog langdurig krapte zal zijn op de arbeidsmarkt", aldus UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. Hij stelt dat veel mensen dankzij de STAP-regeling scholing kunnen volgen die hen helpt op de arbeidsmarkt.

Vooral werknemers uit de sector zorg en welzijn hebben dit en vorig jaar STAP-budget aangevraagd, becijferde het UWV recent. In maart vroegen 39.500 mensen het scholingsbudget aan, van wie 9100 mensen uit de zorg- en welzijnssector.

De uitkeringsinstantie laat weten in gesprek te gaan met minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) over hoe een brede groep mensen ondersteund kan blijven worden met het volgen van scholing.

Budget

Via de STAP-regeling kunnen mensen een opleiding volgen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De vorige aanvraagronde was op 17 maart; toen was het budget van in totaal 34 miljoen euro na ongeveer 2,5 uur vergeven.

De volgende aanvraagperiode start op 1 mei om 10.00 uur. Voor dit hele jaar is in totaal 170 miljoen euro beschikbaar. Een aanvrager kan maximaal duizend euro per jaar aan scholing krijgen.

Zeker aan het begin was er veel kritiek op de regeling, omdat er cursussen mee werden gefinancierd die niet erg maatschappelijk van belang leken en sommige aanbieders reisjes koppelden aan de lessen. Dit jaar zijn de regels strenger geworden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.