Nieuws

Kleiner potje STAP-budget na twee uur alweer op

Het beschikbare STAP-budget is op 3 juli binnen twee uur na opening ervan vergeven, aan ruim 24.000 personen. Daarmee waren de miljoenen aan overheidssubsidie voor scholing nog sneller op dan bij de vorige aanvraagperiode.

Ruim 187.000 Nederlanders, meer dan de vorige keer, hadden volgens uitkeringsinstantie UWV een voorinschrijving gedaan om kans te maken op het STAP-budget. Op het hoogtepunt stonden er op 3 juli na 10.00 uur liefst 275.000 apparaten (zoals telefoons en laptops) in de wachtrij, aldus het UWV. Om 11.45 uur was het beschikbare subsidiebudget op.

Bij de vorige aanvraagperiode, op 1 mei, wisten ruim 38.000 geĆÆnteresseerden voor in totaal 34 miljoen euro aan subsidie binnen te halen. Toen ging het loket na zo'n drie uur weer dicht. Het kabinet had voor nu twintig miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat was minder dan in voorgaande aanvraagperiodes.

Doordat er in 2024 geen middelen meer beschikbaar zijn voor het STAP-budget, wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het nog beschikbare budget in 2023 gerichter inzetten op meer arbeidsmarktgerichte scholing. Dit geldt vanaf de vierde aanvraagperiode in september.

Aanvragers

Bijna tachtigduizend mensen dienden in de eerste twee aanvraagperiodes van 2023 een aanvraag in. In 2022 werden in vijf rondes ruim 214.000 STAP-aanvragen toegekend. Meer dan de helft van de aanvragers is maximaal mbo-4 opgeleid.

Circa 58 procent van de aanvragers wil zich met het STAP-budget bijscholen om het huidige werk beter te kunnen doen, 42 procent wil zich omscholen of de mogelijkheid creƫren om ander werk te kunnen doen. In totaal zijn bij 1.169 verschillende opleiders liefst 17.190 verschillende cursussen of opleidingen aangevraagd.

De STAP-subsidie van maximaal duizend euro is veel bekritiseerd, omdat die ook werd gebruikt voor snoepreisjes en cursussen die niets met werk te maken hebben. Daarom zijn de eisen tussentijds aangescherpt. In het voorjaar besloot het kabinet om er per 2024 mee te stoppen.

Bron: ANP/UWV

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.