Opinie

Verslag voor de 21.000 (- 230)

Beste pakweg 21.000 leden van de NBA, zoals u wellicht weet hield uw beroepsorganisatie op 22 juni haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. In deze ALV is het hoogste gezag van het NBA belegd. Zoals te doen gebruikelijk was u afwezig. Geheel tegen mijn gewoonte was ik, als hobbyist, of zo u wil als het enige (?) Nederlandse lid van de Moldaafse zusterorganisatie, wel aanwezig.

Niet omdat ik in het FD had gelezen dat een coup werd voorbereid. Laat mij, met alle respect, niet lachen. Ik heb de pogingen van de Wakkere Accountants gezien, ik heb de pogingen de VGC tegen te houden gezien en ik kan slechts concluderen dat de NBA en haar rechtsvoorgangers hebben geleerd van de vorige fusie-poging, die strandde op de club van 13, maar bovenal op de arrogantie van het toenmalige NIVRA-bestuur.

Nee, van die zogenaamde coup had ik weinig verwachtingen. Toen Jeroen Piersma van het FD mij belde om mijn mening te vragen hierover, voorspelde ik hem al: het gaat Novak niet lukken voldoende mkb-accountants te mobiliseren. U kan het nog nalezen in de krant als u wil. Niet dat ik een inhoudelijke mening heb overigens.

Pieter Jongstra lijkt mij een uitermate degelijke accountant, een prettig persoon in de omgang, en iemand die snapt dat carrière maken bij EY beter gaat als je niet al te extreme standpunten verkondigt in het publieke domein.  Volgens mensen die ik bijna blind vertrouw is de heer Jongstra bepaald geen big four-kloon, maar iemand die tot grootse daden in staat moet worden geacht. De ideale mix tussen Ruud de beuker en Huub de stille diplomaat? Ik heb goede hoop.

Novak ken ik als een club die een groot hart heeft voor de kleine mkb-accountant en die niet met half doordachte onzin komt. Ik weet dat over Novak nog wel eens negatief gedacht wordt, maar ik deel dat idee in ieder geval niet. Was 'de coup' dus een goed idee? Weet ik niet. Was er enige kans van slagen? Hell no. Maar soms kan een kansloze actie hele nieuwe kansen creëren. We gaan het wel zien.

Goed, waarom was ik er dan wel? Eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, omdat ik wel wat inhoudelijk vuurwerk had verwacht. Maar zoals u, 21.000 afwezigen, al hadden vermoed: dat kwam niet. Nog geen beetje? Nee, sorry. Pieter Jongstra toonde zich een vaardig debater, die vanuit zijn imaginaire luie stoel alle vragen en aanvalletjes bijna slapend pareerde.

Maar dat was dan ook het hoogtepunt, zo niet het enige lichtpuntje, van deze vergadering. Het was, het spijt me te zeggen, vooral een saaie vergadering zonder enige inhoudelijke discussie. Geen doorwrochte betogen, geen uitwisseling van meningen die tot verdieping leidt. Het 'spannendste’ debat ging ongeveer als volgt:

  • Als u deze verordening aanneemt is dat de doodsteek voor de mkb-accountantspraktijk! Vind ik dan hè.
  • Als u deze verordening niet aanneemt is dat de doodsteek voor de hbo-accountantsopleiding! Vind ik dan hè.

En vervolgens werd er gestemd. Als dat een inhoudelijk debat van de beroepsorganisatie moet voorstellen, dan mag mijn portie direct door naar Fikkie.

Toch was het geen verloren dag. Tijdens de thema-bijeenkomst voor de ALV werd het wel iets spannender. Met een onverwacht pareltje toen Caspar Segers van KPMG aan het woord kwam. Vanuit overtuigde loyaliteit naar zijn club, vanuit pure liefde voor het accountantsvak en zeer kwetsbaar, hield hij een verhaal dat ik niet anders wil kwalificeren dan als 'ontroerend'. Echt, 21.000, hier hebben jullie iets prachtigs aan gemist. Zonder enig sarcasme, zonder enige terughoudendheid: prachtig.

Dus beste 21.000, ik zou volgende keer weer wegblijven als ik u was. Tenzij de NBA, onder de bezielende leiding van Pieter Jongstra, de opzet van de ALV zo weet te hervormen, dat u wel het inhoudelijke vuurwerk krijgt dat u verdient. Dat zou nog eens wat zijn. Een ALV waar nog weken over wordt nagepraat!

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 68 14 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.