Benchmark Kantoorcijfers: sterke groei omzet en resultaat, veel vacatures
Accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren, aangesloten bij NOAB en Fiscount, behaalden in 2020 7 procent meer omzet en 35 procent meer resultaat dan in 2019. Dit blijkt uit de elfde editie van de Benchmark Kantoorcijfers.
De omzet groeide ondanks de tekorten op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures bij de 439 deelnemende kantoren is opgelopen op tot 13,5 procent van het personeelsbestand. Toch groeide het aantal medewerkers bij de kantoren die zowel in 2021 als in 2020 gegevens hierover hebben aangeleverd met 4,4 procent. Kantoren zijn vooral op zoek naar administratief en accountancypersoneel.
De totale kosten stegen in 2020 met gemiddeld 4 procent, waarbij ICT-kosten de overhand hadden met een stijging van 12 procent. Na personeelskosten is ICT daarmee de grootste kostenpost met gemiddeld 7,4 procent van de totale kosten.
Administratief werk blijft basis dienstverlening
Het grootste deel van de omzet wordt nog steeds behaald met administratieve verwerkingen en het samenstellen van jaarrekeningen (totaal 63 procent). "De verwachtte verschuiving van administratieve naar meer adviesgerichte werkzaamheden lijkt voorlopig geen voet aan de grond te krijgen", aldus de kantorenorganisaties.
Het hanteren van een uurtarief (per functie en/of activiteit) is nog steeds gebruikelijk, vooral bij de grotere kantoren. Het percentage kantoren dat (al dan niet naast een uurtarief) vaste prijzen (totaalprijs, abonnementen, prijzen per stuk) hanteert steeg van 72 naar 78 procent. De tarieven zijn gemiddeld met 2,4 procent gestegen ten opzichte van 2020.
ICT-ontwikkelingen
Uit de benchmark blijkt dat steeds meer kantoren investeren in het verbeteren van de productiviteit, waaronder de koppeling van systemen en het automatisch boeken. Boekhouden in de cloud is de standaard.
Innovatie in nieuwe vormen van dienstverlening blijft steken op het niveau van 2020. Vooral grotere kantoren zetten deze nieuwe vormen in. KPI-dashboards zijn daarbij het meest populair, maar ook de 360-graden bedrijfsanalyse wordt steeds vaker gebruikt. Innovaties bij het inzicht in de eigen performance worden wel uitgevoerd, maar procesoptimalisatie voert de boventoon.
Elektronische dossiervorming is gemeengoed geworden en elektronische werkprogramma’s worden steeds meer ingezet. "Opvallend is dat grotere kantoren inmiddels bij alle ontwikkelingen voorop lopen", aldus NOAB en Fiscount.
Gerelateerd

ING: Duurzaamheids-verslaggeving en frauderisico's zorgen voor meer werk voor accountants
Na een sterk herstel in 2021 volgt de accountancy in 2022 en 2023 een lager, maar stabiel groeipad met een volumegroei van rond de drie procent. Door nieuwe regelgeving...

Omzet Moore DRV stijgt naar 64,4 miljoen euro
Moore DRV heeft in 2021 een omzet gerealiseerd van 64,4 miljoen euro, een stijging van 2,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal medewerkers bleef...

Omzet Crowe Foederer stijgt met 8,5 procent
De omzet van Crowe Foederer is in 2021 met 8,5 procent gestegen naar 57,2 miljoen euro. Het accountants- en advieskantoor verwacht dat de groei in 2022, door een...

Omzet Flynth stabiel, groei in audit
De omzet van Flynth is in 2021 met 143 miljoen euro vrijwel gelijk gebleven aan een jaar eerder. De auditpraktijk groeide sterk, maar de krappe arbeidsmarkt beperkte...

Omzet Visser & Visser groeit met 13,1 procent
De omzet van Visser & Visser is in 2021 met 13,1 procent gestegen naar 37,2 miljoen euro. De omzet van de discipline Audit & Assurance kwam uit op 7,7 miljoen euro,...