Nieuws

Benchmark Kantoorcijfers: sterke groei omzet en resultaat, veel vacatures

Accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren, aangesloten bij NOAB en Fiscount, behaalden in 2020 7 procent meer omzet en 35 procent meer resultaat dan in 2019. Dit blijkt uit de elfde editie van de Benchmark Kantoorcijfers.

De omzet groeide ondanks de tekorten op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures bij de 439 deelnemende kantoren is opgelopen op tot 13,5 procent van het personeelsbestand. Toch groeide het aantal medewerkers bij de kantoren die zowel in 2021 als in 2020 gegevens hierover hebben aangeleverd met 4,4 procent. Kantoren zijn vooral op zoek naar administratief en accountancypersoneel.

De totale kosten stegen in 2020 met gemiddeld 4 procent, waarbij ICT-kosten de overhand hadden met een stijging van 12 procent. Na personeelskosten is ICT daarmee de grootste kostenpost met gemiddeld 7,4 procent van de totale kosten.

Administratief werk blijft basis dienstverlening

Het grootste deel van de omzet wordt nog steeds behaald met administratieve verwerkingen en het samenstellen van jaarrekeningen (totaal 63 procent). "De verwachtte verschuiving van administratieve naar meer adviesgerichte werkzaamheden lijkt voorlopig geen voet aan de grond te krijgen", aldus de kantorenorganisaties.

Het hanteren van een uurtarief (per functie en/of activiteit) is nog steeds gebruikelijk, vooral bij de grotere kantoren. Het percentage kantoren dat (al dan niet naast een uurtarief) vaste prijzen (totaalprijs, abonnementen, prijzen per stuk) hanteert steeg van 72 naar 78 procent. De tarieven zijn gemiddeld met 2,4 procent gestegen ten opzichte van 2020.

ICT-ontwikkelingen

Uit de benchmark blijkt dat steeds meer kantoren investeren in het verbeteren van de productiviteit, waaronder de koppeling van systemen en het automatisch boeken. Boekhouden in de cloud is de standaard.

Innovatie in nieuwe vormen van dienstverlening blijft steken op het niveau van 2020. Vooral grotere kantoren zetten deze nieuwe vormen in. KPI-dashboards zijn daarbij het meest populair, maar ook de 360-graden bedrijfsanalyse wordt steeds vaker gebruikt. Innovaties bij het inzicht in de eigen performance worden wel uitgevoerd, maar procesoptimalisatie voert de boventoon.

Elektronische dossiervorming is gemeengoed geworden en elektronische werkprogramma’s worden steeds meer ingezet. "Opvallend is dat grotere kantoren inmiddels bij alle ontwikkelingen voorop lopen", aldus NOAB en Fiscount.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.