Nieuws

Milieudefensie waarschuwt Shell om vonnis rechter uit te voeren

Shell voert willens en wetens het vonnis van de rechter om CO2-uitstoot te verminderen niet uit, zegt Milieudefensie. Daarom stuurt de milieuorganisatie een waarschuwingsbrief aan de oliemaatschappij.

Volgens Milieudefensie is het oordeel van de rechter "duidelijk en noodzakelijk" en moet Shell stoppen met het "veroorzaken" van klimaatverandering. "Het bestuur moet zich ervan bewust zijn dat het Shell moedwillig blootstelt aan potentiële schadeclaims die het bedrijf nooit zou kunnen betalen", aldus campagneleider Nine de Pater van Milieudefensie.

In mei vorig jaar oordeelde de rechter dat Shell de uitstoot in 2030 met 45 procent moet verminderen ten opzichte van 2019. Daar moest het bedrijf direct mee beginnen. Shell besloot tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. De oliemaatschappij zegt dat het niet effectief is om klimaatverandering aan te pakken door één bedrijf en zijn klanten de uitstoot te laten verminderen.

Bewijzen stapelen zich op

Milieudefensie ziet het hoger beroep tegen Shell met vertrouwen tegemoet. "De bewijzen dat Shell gevaarlijke klimaatverandering bevordert en daarmee mensenlevens bedreigt, stapelen zich sinds het vonnis vorig jaar alleen maar op", stelt de campagneleider. Nu is er nog een kans om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, benadrukt de milieuorganisatie in haar brief aan Shell. Ook de grootste aandeelhouders hebben de brief ontvangen.

Milieudefensie stelt in de brief dat Shell veel meer investeert in fossiele energie dan in duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Plannen om de uitstoot omlaag te brengen in alle sectoren van het bedrijf ontbreken. De milieuorganisatie roept de topbestuurders op om zich te houden aan de uitspraak van de rechter.

Reactie Shell

Shell zegt in een reactie de brief van Milieudefensie te bestuderen. Daarbij stelt het bedrijf ook dat de rechtbank Shell een ruime beoordelingsvrijheid heeft gegeven over de manier waarop zij aan de reductieverplichting voor 2030 kan voldoen.

"Onze strategie en de acties die wij ondernemen, plaatsen ons in een goede positie om aan de verplichtingen van de rechtbank te voldoen. Dit omvat het boeken van sterke vooruitgang ten opzichte van de klimaatdoelstellingen, die naar onze stellige overtuiging zijn afgestemd op de ambitieuze doelstellingen van het VN-akkoord van Parijs over klimaatverandering."

Controlerend accountant EY stelde vorig jaar in de verklaring bij de jaarcijfers van Shell vraagtekens bij de klimaatdoelstellingen van het olieconcern.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.