Milieudefensie waarschuwt Shell om vonnis rechter uit te voeren
Shell voert willens en wetens het vonnis van de rechter om CO2-uitstoot te verminderen niet uit, zegt Milieudefensie. Daarom stuurt de milieuorganisatie een waarschuwingsbrief aan de oliemaatschappij.
Volgens Milieudefensie is het oordeel van de rechter "duidelijk en noodzakelijk" en moet Shell stoppen met het "veroorzaken" van klimaatverandering. "Het bestuur moet zich ervan bewust zijn dat het Shell moedwillig blootstelt aan potentiële schadeclaims die het bedrijf nooit zou kunnen betalen", aldus campagneleider Nine de Pater van Milieudefensie.
In mei vorig jaar oordeelde de rechter dat Shell de uitstoot in 2030 met 45 procent moet verminderen ten opzichte van 2019. Daar moest het bedrijf direct mee beginnen. Shell besloot tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. De oliemaatschappij zegt dat het niet effectief is om klimaatverandering aan te pakken door één bedrijf en zijn klanten de uitstoot te laten verminderen.
Bewijzen stapelen zich op
Milieudefensie ziet het hoger beroep tegen Shell met vertrouwen tegemoet. "De bewijzen dat Shell gevaarlijke klimaatverandering bevordert en daarmee mensenlevens bedreigt, stapelen zich sinds het vonnis vorig jaar alleen maar op", stelt de campagneleider. Nu is er nog een kans om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, benadrukt de milieuorganisatie in haar brief aan Shell. Ook de grootste aandeelhouders hebben de brief ontvangen.
Milieudefensie stelt in de brief dat Shell veel meer investeert in fossiele energie dan in duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Plannen om de uitstoot omlaag te brengen in alle sectoren van het bedrijf ontbreken. De milieuorganisatie roept de topbestuurders op om zich te houden aan de uitspraak van de rechter.
Reactie Shell
Shell zegt in een reactie de brief van Milieudefensie te bestuderen. Daarbij stelt het bedrijf ook dat de rechtbank Shell een ruime beoordelingsvrijheid heeft gegeven over de manier waarop zij aan de reductieverplichting voor 2030 kan voldoen.
"Onze strategie en de acties die wij ondernemen, plaatsen ons in een goede positie om aan de verplichtingen van de rechtbank te voldoen. Dit omvat het boeken van sterke vooruitgang ten opzichte van de klimaatdoelstellingen, die naar onze stellige overtuiging zijn afgestemd op de ambitieuze doelstellingen van het VN-akkoord van Parijs over klimaatverandering."
Controlerend accountant EY stelde vorig jaar in de verklaring bij de jaarcijfers van Shell vraagtekens bij de klimaatdoelstellingen van het olieconcern.
Bron: ANP
Gerelateerd

Rapport: meeste verzekeraars doen onvoldoende bij biodiversiteit
De meeste grote verzekeraars in Nederland doen nog onvoldoende op het gebied van biodiversiteit. Ze beleggen namelijk in voedselbedrijven die de natuur schaden met...

Duurzaamheid moet integraal onderdeel zijn van studie accountancy
Jonge accountants van nu zijn de leiders van de toekomst. Terwijl onze huidige leiders achterblijven, zullen zij onze planeet écht moeten redden. Toch is duurzaamheid...

Onderzoek: ook met EU-klimaatbeleid stijgt milieuschade in 2030
Met de huidige Europese klimaatplannen stijgt de milieuschade veroorzaakt door Nederland in 2030 nog steeds. Wel kan dit beleid ervoor zorgen dat de schade beperkt...

Rabobank geeft klanten inzicht in CO2-uitstoot van hun uitgaven
Duizend klanten van de Rabobank met een betaalrekening kunnen voortaan via de app van de bank zien hoeveel CO2-uitstoot door hun gedane uitgaven veroorzaken. Dat...

NBA zoekt 'PaaS-accountants'
De NBA wil graag in contact komen met accountants die in de praktijk te maken hebben met het 'Product-as-a-Service' (PaaS) businessmodel.